Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 7 Lipiec 2019, 10:54 Listopad 1990
Rok 1990 kojarzy się raczej jednoznacznie bardzo pozytywnie, ale miał w sobie zakałę, w postaci rekordowo pochmurnego listopada. Jedyny listopad z jednocyfrowym usłonecznieniem w Łodzi, miał dwa razy mniej słońca niż "wiceprzegrany".
Jakby było mało nieszczęścia, to temperatura tylko 3 razy przekroczyła 10 stopni. Jedyny plus, to w miarę ciepłe noce, ale przy takim zachmurzeniu, to w sumie nic dziwnego.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 7 Lipiec 2019, 11:01
Nie był wcale taki złoty rocznik, czerwiec też był nieciekawy. A wrzesień to już szkoda gadać, u mnie 80 h słońca, zaledwie 1 h więcej niż w slynnym wrześniu 2001. U mnie 3 najpaskudniejszy
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
No cóż, nie był to udany miesiąc. Niemal codziennie padało, a najwyższa absolutna temperatura to zaledwie 13 stopni.
Jedynym plusem jest to, że nie przynosił on zimowym epizodów.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 22 Czerwiec 2020, 11:38
Listopad na Kaszubach;
Średnia miesięczna ..............+3,32*C
Średnia maksymalna.............+5,89*C
Średnia minimalna.................+1,77*C
Maksymalna temperatura.......+10,1*C
Minimalna temperatura...........-2,7*C
Maksymalna temp.min...........+6,2*C
Minimalna temp. max............+2,5*C
Maksymalna pokrywa śniegu...4 cm
Dni z ciągłą pokrywą..............1
Dni z całodobowym mrozem...0
Dni z przymrozkiem................7
Opad miesięczny....................75,1 mm
W sumie ogólnie nic ciekawego. Ale okres 14-24.11 to prawdziwe złoto było po takim dwuleciu, które jak sobie analizuje, mogło przynieść jeszcze większe spustoszenia niż tureckie dwulecie (no chociaż wtedy przynajmniej sezony letnie się w miarę litowały xd )
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Listopad 2020, 19:40
Naprawdę udany termicznie miesiąc (przeważnie 5-10 C w ciągu dnia, okresami nieznacznie powyżej +10 C), ale że prawie w ogóle śnieg nie padał to jest zastanawiające i niepokojące- w znacznie cieplejszych przypadkach się to zdarzało. Co do opisu Kuby, zgniłowyżowa pogoda jest dla mnie akceptowalna w listopadzie..., jak zamiast przepowiadanych 15-20 C mam koło +10 C. W obecnych prognozach, kiedy widać w najcieplejszym momencie 8-12 C, myślę, że takie atrakcje są zbyteczne. Jak dla mnie potrzeba teraz jakiegoś wydajnego niżu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum