Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 7 Lipiec 2019, 11:45 Lipiec 1994
Trzeba przyznać, że całkiem niezły jak na ekstremalnie ciepły lipiec do 22 VII, wręcz bardzo fajny. Ale później wiadomo... U mnie był to najpogodniejszy miesiąc w historii (399 h). No i co za tym idzie, ekstremalnie suchy . Jednak nawiasem mówiąc plusem tego miesiąca były niezbyt ciepłe noce śr. tmin 13,1 st. (w normie 1981-2010, poniżej najnowszej). Również ekstremalnie niska wilgotność powietrza była chociażby małym plusem podczas piekielne fali upałów. Było na pewno lepiej niż chociażby na początku sierpnia 1971,który niedawno opisałem.
Ale tak na poważnie, widać wyraźnie, że to tylko lokalne burze. A zresztą, nawet gdyby nie były tak lokalne, to nie zmienia faktu, że większość tego miesiąca to patelnia, nuda i pustynia. A w trzeciej dekadzie nadeszła najtragiczniejsza fala upałów w dziejach Polski (jak ja mogłem ją kiedyś zrównywać z tą z 2018 )
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Pierwsza dekada to jeszcze spoko, no i fajnie się zakończyła. Ale potem to już jakiś dramat, najpierw 11-16.07 prequel, potem upragniony deszcz i 3 dni ulgi, i od 21.07 zaczęło się już piekło...
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 8 Wrzesień 2020, 16:16
Lipiec 1994 na Kaszubach.
Średnia miesięczna ..............+19,2*C
Średnia maksymalna.............+26,67*C
Średnia minimalna.................+11,8*C
Maksymalna temperatura.......+35,0*C
Minimalna temperatura...........+6,0*C
Maksymalna temp.min...........+20,0*C
Minimalna temp. max............+19,0*C
Dni z burzą.............................2
Dni z upałem...........................9
Opad miesięczny....................17,4 mm
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Październik 2020, 01:45
Podobny był lipiec 12 l. później. Też słońca i błękitu w brud oraz stosunkowo przystępne tmin. (jak na wysokie/bardzo wysokie tmaks.). Połowa jednak zapisała się bardzo ambiwalentnie. Normalnie nie lubię za bardzo burz (a zwłaszcza takich ciągnących się), ale zdaję sobie sprawę, że gdyby nie ich udział, to z opadami mogłoby być krucho. Końcówka 1 dekady to według mnie był lepszy okres, ale sumy były trochę niższe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum