Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 7 Lipiec 2019, 11:56 Sierpień 1995
Piotr często wspominał o wspaniałym lecie 1995. Choć czerwiec i lipiec nie były wg. Mnie zbytnio udane. To sierpień przypadł mi do gustu . I połowa była ciepła i lampowa, jednak na szczęście nie było wiele upałów i przewazaly przyjemne noce. W II połowie również było kilka fajnych dni, jednak było też więcej upalnych niż w I połowie. Przez większą część miesiąca niestety pogłębiała się susza, jednak sytuacje poprawiła istnieć jesienna końcówka.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 16 Kwiecień 2020, 22:16
Większość miesiąca lampowy i przyjemny termicznie step, końcówka popierd*lona, nie mam dla niej żadnych skrupułów - nawet to, że przyniosła bardzo cenne deszcze mnie średnio obchodzi, coś po*ebanego.....
Kolejny pustynny miesiąc wyrobienie opadów zupełnie takie jak w lipcu 2010, pierwsze 3 tygodnie totalna pustynia, ostatni tydzień tyle nawaliło, że ostatecznie zapisał się sumą opadów 100+, czyli bardzo mokry xD
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 5 Lipiec 2020, 13:29
Miesiąc lodowatych nocy! Trend zapoczątkowany w ostatnim tygodniu lipca, został tu jeszcze wzmocniony, aż za bardzo... Trudno jest sobie wyobrazić miesiąca letniego bez ani jednej nocy z TMin 15+, a jak uświadamiam sobie, że aż 14 na 31 nocy "spadło" poniżej 10 stopni, to zastanawiam się, czy to 1995 czy 1895. 10 i 12 sierpnia, to już w ogóle patologiczne temperatury, spadki poniżej 5 stopni nie są jednak potrzebne w lecie w ogóle, a już szczególnie w porze obserwacji Perseidów, w których jednak i tak przeszkadzał Księżyc, zatem opłacało się zostać pod kołdrą
Niestety w sierpniu 1995 susza musiała być już ewidentna, bo do końcówki nie padało prawie nic. Dni były jednak na ogół przyjemne, umiarkowanie ciepłe i bardzo słoneczne. Na przełomie II i III dekady często pojawiały się pseudoburze, które atakowały po rześkich porankach i ochoczych wzrostach temperatury w godzinach południowych. Mimo to, uważam że usłonecznienie tego okresu jest grubo zaniżone, czyli jak przeważnie na tej stacji w dawniejszych czasach. 26 sierpnia zaczęła się jesień i po szybkim epizodzie suchego lochu nadeszła prawdziwa p*zgawica z deszczem przy październikowych temperaturach. 29 i 30 sierpnia nie odnotowano nawet 15 stopni, co musiało mieć wpływ na temperaturę tego miesiąca, który ze średnią 16,9 stopnia okazał się najchłodniejszym sierpniem od ośmiu lat i zarazem przedostatnim naprawdę zimnym aż do dzisiaj. Znaczną rolę odegrały w tym jednak przede wszystkim ekstremalne temperatury minimalne, gdyż ze średnią TMax 24,5 nie tylko nie był chłodny, lecz okazał się... ciepły, bardziej nawet od takiego sierpusia 2016 Jeśli chodzi o TMin, był lodowatszy (takie słowo wymyśliłem xD) nawet od 1987; tylko 1976 mu ustępuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum