Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 7 Lipiec 2019, 12:06 Sierpień 2000
Poszukiwań wspaniałych miesięcy letnich ciąg dalszy . Kolejny wspaniały sierpień, wg. Mnie jeszcze lepszy. Nie wspominając po jakim miesiącu przyszedł. Mało lampowych dni, ale uslonecznienie bardzo elegancko wyrobione
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 12:02
I w końcu przyszło wynagrodzenie wielomiesięcznego szamba. Naprawdę dobry sierpień, a kolorytu dodaje fakt, że największe opady wyrobił jedyny okres gorący.
Szczerze mówiąc to był raczej najfajniejszy sierpień za mojego życia, bo żaden z tego wieku mnie tak mocno nie przekonuje, mimo, że sporo było fajnych, ale takiego złota nie idzie znaleźć.
Po tamtym lipcu to zieleń pewnie kuła po oczach, której niestety zabrakło w 2 kwartale . Chociaż brakuje regularności w opadach to na pewno, ale uslonecznienie perfekcyjnie wyrobione, wręcz wzorowo 😍.
1 dekada jak na dzisiejsze czasy to wyjątkowo zimna była, zwłaszcza 2 petanda i noce 8-10.08, zwłaszcza ta z przełomu 9/10. 08, tmin poniżej 5 stopni Tak zimne sierpniowe noce zdarzyły się później jedynie w ostatnich petandach sierpniów 2007 i 2008. A ta noc to wręcz lodówka porównywalna z początkiem 3 dekady lipca 1996 . 2 dekada za to była wyjątkowo ciepła, zwłaszcza 4 petanda, ale ulewna burza z 21.08 na dobre skończyła ten gorąc. 3 dekada też była naprawdę rzeska, choć już bez tak zimnych nocy jak 9/10.08
A Wy co sądzicie
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 16 Czerwiec 2020, 14:18
U mnie niestety dosyć zły, dni 19-21 sierpnia to koszmar Niezła w tym miesiącu była I dekada, a także III pentada. Później nadeszła fala upałów, zaś po niej, aż do końca miesiąca dominowała bylejakość przy nieznacznych opadach, podobna jak w 2013. Ten sierpień był suchy, a przy tym wcale zbytnio nie zaskakiwał ogólnie pozytywnie rozumianą pogodą, która trwała przez najwyżej pół miesiąca.
Niestety upewnia mnie to w przekonaniu, że o ile pierwszy kwadrymestr 2000 roku (kwiecień też!) był naprawdę dobry, a ostatni kwartał prawie że świetny (prawie, bo suchy), tak pora ciepła tego jubileuszowego roku to naprawdę kiepska rzecz (choć nie najgorsza).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum