Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 14 Listopad 2019, 23:30
PiotrNS napisał/a:
Czasami lepiej jak pogoda nie zachwyca, ale też nie przeraża i nie utrudnia życia...
Od razu pomyślałem o I połowie 2019 roku . Luty najcudowniejszy z ciepłych, marzec najlepszy od 17/30 lat, (znienawidzony) kwiecień, najlepszy po 2009 . I teraz czarna strona, pluchowaty styczeń. Maj, który bardzo chciał się upodobnić do upiornego kolegi sprzed 9 lat , no i "utrudniający życie" czerwiec.
Druga połowa obecnego roku jeszcze mi w żadnym miesiącu nie zalazla za skórę, tylko sierpień słaby, no i naciagniety lipiec. Wrzesień przeciętny, październik cudny i wywołał większe emocje. Listopad może już tylko "pomarzyć" o jednym z najgorszych . Grudzień jaki by nie był to i tak oceniam znacznie lepiej II połowę b.r. od pierwszej, choć średnia wyjdzie podobna, to jednak zgadzam się z przytoczonym fragmentem
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 14 Listopad 2019, 23:38
Kwiecień 2019 jak najbardziej był uciążliwym miesiącem bo wcale nie padało (u mnie 1,1 mm, rekord ), wrzesień 2019 też się tymi opadami nie popisał, spadło 49 mm, norma to 46
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 14 Listopad 2019, 23:41
FKP napisał/a:
Kwiecień 2019 jak najbardziej był uciążliwym miesiącem bo wcale nie padało (u mnie 1,1 mm, rekord ), wrzesień 2019 też się tymi opadami nie popisał, spadło 49 mm, norma to 46
No ja oceniam "uciazliwosc" przede wszystkim pod aspektem termicznym, ale pod względem opadów to niestety tragiczny miesiąc tj. kwiecień 2009
U mnie wrzesień 2019 był bardzo mokry pomimo, że znacznie nie przekroczyl normy opadów 68 mm/51 mm
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Listopad 2019, 00:33
Heh, widzę, że wywołałem trochę inną dyskusję niż zamierzałem - bardziej byłem ciekaw co sądzicie o opcji z Podlasia. Bo np wg mnie było tam jedno z najlepszych lat z możliwych Na całej wschodniej granicy niczego sobie. Bo dyskusja o lecie pod względem własnych regionów była już jednak kilka razy tu omawiana.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Wysłany: 15 Listopad 2019, 08:28
A no, kiedy my cierpimy, Podlasie korzysta
Podobnie gdy zachód Europy się smazy, to my korzystamy, np. czerwiec/sierpień 2003
Za to, już nie raz tłumaczyłem ,ze gdy wschód cierpi to dostajemy koszmarna duchote i mocne ulewy i najczęściej z lokalnymi powodziami , najlepszy przykład lipiec 2001
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Listopad 2019, 08:57
Właśnie patrzę na dane z Białegostoku i rzeczywiście udało się to lato. Czerwiec jeszcze przyjemny ze zredukowanymi upałami i nie tak dramatycznie suchy, a sierpnia to już w ogóle zazdroszczę, miesiąc prawie że wymarzony, odpowiednio ciepły i bardzo pogodny. Jedynie I połowa lipca dość słaba, ale II przyniosła już wyższe temperatury i większe dawki słońca z jednocześnie częstymi burzami, coś jak lipiec 2003. Bardzo dobre lato, na pewno bym je polubił
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Wysłany: 15 Listopad 2019, 10:31
Właściwie na Podlasiu lipiec 2015 udał się bardziej od lipca 2013, szczerze to tamten pierwszy, poza szlachetna I dekada i dobry przełom II i III dekady, tamten miesiąc był tam znacznie gorszy niż w większej części kraju
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum