Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Turystyka
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 17 Czerwiec 2021, 11:16   

Niestety ale młody człowiek któremu dzięki rodzicom wiedzie się w życiu, ma najczęściej naturalną skłonność do wywyższania się ponad innych. Niektórzy nie potrafią zmienić się nawet w dorosłym życiu i chwała tym bogatym ludziom, którzy potrafią zachować skromność i odnosić się do innych z szacunkiem bez względu na ich status majątkowy.
Moim zdaniem nie powinno się nadmiernie rozpieszczać dzieci, ale wychowywać je tak, by potrafiły dostosowywać się do różnych warunków i doceniać różne sytuacje, szukając w nich często z pozoru ukrytych pozytywów. Ja przyznaję, że kiedyś też miałem taki epizod "francuskiego pieska", który pokrył się z okresem bycia gimbusem :zygacz: w wieku 13-15 lat. Na szczęście to już przeszłość :)

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 17 Czerwiec 2021, 11:59   

PiotrNS napisał/a:
wychowywać je tak, by potrafiły dostosowywać się do różnych warunków

:zygacz:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 17 Czerwiec 2021, 12:39   

A co w tym złego :?: Dziecko powinno umieć się zorientować, być samodzielne i świadome tego, że świat nie będzie schodzić im z drogi. Z takiego trzymania dziecka pod kloszem i rozpieszczania jak się da, rosną później takie "duże dzieci", które nie potrafią zająć się nawet własnymi sprawami i przeważnie nie wiedzą, co to odpowiedzialność. Ja np. nie czuję się całkiem samodzielnym człowiekiem - nie wiem np. czy poradziłbym sobie z mieszkaniem w Chatce w Ropiance; a to w dużej mierze dlatego, że za dzieciaka byłem rozpieszczony i miałem wszystko podsunięte pod nos. To że się ogarnąłem, to również dlatego, że sam od siebie chciałem więcej się nauczyć.

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 17 Czerwiec 2021, 12:58   

Rozpieszczanie dzieci to jeszcze nic strasznego, o ile przy tym daje się mu do zrozumienia że pieniądze to nie wszystko i bardzo łatwo mogą zgubic, kiedy sa nieprawidlowo używane.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 17 Czerwiec 2021, 14:18   

PiotrNS, Dostosowywanie się do różnych warunków to najgorsze co może być. Trzeba mieć własne warunki i w nich trwać a dzieciaka rozpieszczać i dawać mu wszystkie możliwości, bo potem jak dorośnie będzie chciał wysoki standard życia zachować, zwłaszcza jeśli świat "uderzy go obuchem rzeczywistości" i poczuje co to niedostatek ;)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 17 Czerwiec 2021, 14:36   

Chodzi mi tu raczej o tzw. rozpieszczanie, czyli po prostu zapewnianie dziecku tego, czego potrzebuje (nie chodzi tu tyle o pieniążki ale np. zrozumienie ze strony rodziców, wsparcie) przy jednocześnie zdjętym kloszu, by poznał bezduszność świata, ludzi i pragnął pozostać przy nabytych w dzieciństwie wartościach ;)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 17 Czerwiec 2021, 14:42   

Chyba trudno znaleźć kogoś, kto w życiu nie poznał co to niedostatek. Nawet ci dzisiejsi bogacze mają za sobą różną przeszłość i jeśli potrafili coś z tego wynieść, to i szacunek do innych mogli na tym zbudować. Ja osobiście poczułem niedostatek jak dałem się wykorzystać i pewna niegodziwa osoba wyrządziła mi krzywdy - mimo że w dzieciństwie niczego mi nie brakowało, dowiedziałem się jak to jest. W tych złych chwilach nie prosiłem o pomoc, ale utrzymywałem swoją sytuację w tajemnicy. I z perspektywy czasu uznałem, że wiele mnie to nauczyło.
Trzeba mieć własne zasady, ale chodzenie z nosem zawieszonym wyosko może sprawić, że nie zauważy się dziury w ziemi nisko, a wtedy się w nią wpadnie. Dziecku trzeba pomagać i zapewniać mu dobre warunki, ale życia się za dziecko nie przeżyje. A świadomość tego, że materialne rzeczy to nie wszystko, z czasem może stać się podstawą.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 17 Czerwiec 2021, 14:49   

PiotrNS, Przecież właśnie o tym piszę w swoim ostatnim komentarzu, ok, w dzieciństwie miałeś dostatek ale widocznie byłeś po kloszem, skoro nie wiedziałeś, że ludzie bywają be i mogą Cię wykorzystać ;) Dziecko musi mieć ze strony rodziców dostęp i do wszelkich dogodności, wartości jak i z drugiej strony dostęp do realiów świata, tego nie da się rozgraniczyć ;)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 17 Czerwiec 2021, 21:39   

Ja jestem zdania, że nie można bachorów rozpieszczać, jak coś chcą to niech kurła zapracują na to. I nie, nie ocenami, tylko ciężką fizyczną pracą. Zresztą sam jestem zwolennikiem staroświeckiego wychowania.

Fajnie PiotrNS, że wspomniałeś o tej Chatce? Szczerze? Kierownikiem byłem tam wiele razy, lecz niemal zawsze jechałem z kimś i to ta druga osoba robiła tam realne rzeczy jak palenie w piecu, ogarnianie różnych napraw. Tylko raz, w sierpniu 2018 byłem tam samemu na stanowisku 3 noce - od 11 do 14.08 :snieg: - i jedną noc nie przyszli żadni turyści i efekt tego był taki, że piłem niedogotowaną herbate i jadłęm niedogotwowany obiad, a w kolejnych dniach przyszli turyści i to oni rozpalili w piecu. Także niestety jestem niezdarą jak cholera, ale jakoś przeżyłem te dni i myślę, że Ty byś sobie też tam poradził, to naprawdę nie jest tak trudne.

Namiotu też nie umiem rozbijać, to jeden z powodów dla którego zwykle śpie pod gołym niebem na wyjazdach ;) I szczerze to nie jest problem, dopóki się nie biwakuje w okresie lutów... to znaczy srajówki.

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 19 Czerwiec 2021, 22:46   

Zawsze jak przypominasz mi o tym sierpniowym pobycie, wyobrażam sobie jak mogło wyglądać tam niebo :) Z Ropianki jest nawet niedaleko do Przełęczy Szklarskiej, która stanowi bardzo cenioną i znaną w środowisku miłośników astronomii miejscówkę obserwacyjną :)
Namiotu też bym nie potrafił rozbić, napalić w piecu... nie wiem, nigdy nie rąbałem drewna w taki sposób, ale muszę się nauczyć - podobno męska rzecz. Jestem trochę niezdarą - przykręcić śrubkę czy naprawić jakąś prostą rzecz w domu potrafię, ale takie bardziej zaawansowane sprawy raczej odpadają. Tata nigdy nie próbował mnie nauczyć, wolał robić samemu :(
A co do rozpieszczania - myślę, że najlepiej jest ograniczać takie sytuacje (ale zawsze z zachowaniem zdrowego rozsądku) do takich, gdy dziecko sobie czymś zasłużyło. Często czuję dług wdzięczności wobec rodziców, zwłaszcza Mamy - miałem bowiem bardzo wiele, a nie zawsze byłem dobrym dzieckiem. Nie jestem dumny ze wszystkiego co robiłem i mówiłem tych parę lat wstecz :oops:

Odpowiedz do tematu