Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
szachy
Autor Wiadomość
funkcyjka 
Poziom 7
midnight

Hobby: Większość z wymienionych
Pomogła: 39 razy
Wysłany: 24 Maj 2022, 12:24   Re: szachy

Kszś napisał/a:
Lubicie szachy? Graliście kiedyś? Moim marzeniem jest zdobyć 1800 ptk elo dzięki czemu znaleźć się w kategorii pierwszej, ale to jeszcze dosyć długa droga.

Kiedyś próbowałam grać, ale wydawały mi się o wiele trudniejsze niż np. warcaby co chyba jest prawdą. Chwilowe zainteresowanie szachami odnotowałam poprzez serial Gambit Królowej i tam wyglądało to naprawdę fenomenalnie. Słyszałam, że podczas boomu na ten serial, wiele osób wykupowało całe zestawy.

Kszś 
Poziom 3

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Warszawa
Wysłany: 7 Sierpień 2023, 21:51   

funkcyjka napisał/a:
Słyszałam, że podczas boomu na ten serial, wiele osób wykupowało całe zestawy.
Podczas boomu na ten serial nie było żadnych szachownic na magazynach nawet, bo wszystko było wykupione. :lol:

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 8 Sierpień 2023, 19:02   

Nigdy nie potrafiłem grać w szachy. :oops:
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Sierpień 2023, 21:37   

Ja potrafię jakoś tam grać, ale nie jestem zbyt biegły. Znam trochę teorii i jestem w stanie przeprowadzić chyba całkiem niezłe otwarcie, natomiast gubię się na dalszym etapie rozgrywki. Przez lata prawie w ogóle nie grałem w szachy i zainteresowałem się tą dyscypliną na nowo dopiero w ubiegłym roku, kiedy postanowiłem rozgrywać sobie chociaż jedną partię z komputerem dziennie, tak dla ćwiczenia umysłu.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 9 Sierpień 2023, 12:51   

PiotrNS napisał/a:
Ja potrafię jakoś tam grać, ale nie jestem zbyt biegły. Znam trochę teorii i jestem w stanie przeprowadzić chyba całkiem niezłe otwarcie, natomiast gubię się na dalszym etapie rozgrywki. Przez lata prawie w ogóle nie grałem w szachy i zainteresowałem się tą dyscypliną na nowo dopiero w ubiegłym roku, kiedy postanowiłem rozgrywać sobie chociaż jedną partię z komputerem dziennie, tak dla ćwiczenia umysłu.

Chyba na "opcji łatwej" :?: I kto zwykle wygrywa :?:
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 9 Sierpień 2023, 21:50   

Ustawiłem opcję "pośrednią" i nie ukrywam, że najczęściej przegrywam, ale widzę że coraz częściej udaje mi się wypracowywać dobre rozwiązania. Brakuje mi jeszcze takiego specyficznego widzenia przestrzennego i budując strategię, trudno jest mi wyobrazić sobie "architekturę" szachownicy po hipotetycznych ruchach przeciwnika. Nieraz zdarza się, że tworzę w głowie misterny plan, aż kiedy znajduję się o jeden krok od wymarzonego ruchu, z nieoczekiwanej strony pojawia się przeszkoda. I zamiast bić hetmana trzeba bronić swojego króla ;)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 9 Sierpień 2023, 22:05   

Ja nawet windowsowskiego pasjansa ustawiam na opcji łatwej. Innych gier (w tym szachów) nie praktykuję, gdyż mając umysł typowo humanistyczny, "poza zasięgiem" mam myślenie matematyczno- strategiczne. Dla mnie to "czarna magia". :lol:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 9 Sierpień 2023, 22:09   

zgryźliwy tetryk, ja też mam umysł humanistyczny i nigdy nie czułem się zbyt dobry w naukach ścisłych, ale nadal chcę utrzymywać z nimi pewną łączność :D Lubię np. liczyć w pamięci, co jest moją dość niestandardową umiejętnością, zważając na to, że z matematyki nigdy orłem nie byłem. Szachy przydają się w rozwijaniu takiego innego rodzaju myślenia, dlatego lubię w nie czasami pograć, aby nie ograniczać się tylko do tych mniej ścisłych umysłowych wyzwań :D

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 10 Sierpień 2023, 19:21   

Po prostu nie lubię przegrywać, dlatego na to wolę się nie "narażać" :!:

Kszś 
Poziom 3

Miejsce zamieszkania: Warszawa
Wysłany: 16 Sierpień 2023, 00:02   

Najlepszym sposobem, aby poczynić progres w szachach jest analiza przegranych partii. Przegrywamy po to, żeby wynieść z porażki lekcję. Po drugie rozwiązywanie zadań taktycznych, czyli tak zwanych puzzli, należy znaleźć najlepsze (jedyne dające wygraną - tak działają puzzle) posunięcie.

Odpowiedz do tematu