Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Śr. temp. miesięcy w latach 2010-19
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 6 Marzec 2020, 22:37   

Cytat:
Właśnie kiedyś pełna uczestniczka forum meteomodel wspomniała, że wówczas obecny maj 2019 przypomina jej maje lat 80'tych, a poza lodowatymi majami 1980 i 1987 żaden nie był zimny, maje 1982, 1984 i 1989 były w normie.

Tak, pamiętam 😂 Nie powiem, uśmiałem się. Podlasianin się wtedy wkurzył i wdał się w polemikę z panią Anią z Warszawy, a później dołączył jeszcze Alewis i ja :D Przyzwyczaiłem się do mitologizowania dawnych zim, ale nie myślałem że to dotyczy także jednego z miesięcy, który ocieplił się na razie najmniej. Ocieplenie klimatu nie sprawiło, że to co dzisiaj jest ekstremalnym zimnem, kiedyś było normą. Chyba że ktoś jest podróżnikiem w czasie i przybył z XVII wieku.
U mnie maj jest obok stycznia miesiącem, który najbardziej regularnie objawia się w normalnej/chłodnej wersji. Średnio co 4-5 lat można się takiego spodziewać.
PS. Mnie dziwi też wspominanie dawnych świąt Wszystkich Świętych, jak niby było lodowato i chodziło się w kożuchach po śniegu, choć tak zimnego 1 listopada nie było już od 40 lat, kiedy osób od których to słyszę nie było jeszcze na świecie.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 6 Marzec 2020, 22:39   

Za to czerwce w latach 80-tych to był dopiero syf :-x

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 6 Marzec 2020, 22:40   

Cytat:
No te maje w latach osiemdziesiątych były zadziwiająco dobre, odczuwalnie musiały być to prawdziwe perełki na tle reszty pory ciepłej

Noo, o takim maju pewnie nadal marzysz :D
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1983-05-24&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=10&ord=asc

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 6 Marzec 2020, 22:41   

Ja właśnie słyszałem kilka razy mity, że kiedyś 1 listopada to najczęściej był ładny i ciepły, a teraz takie dziadostwo. Właśnie 1 listopada 2018 słyszałem wiele opinii, że przypomina on dawne Święta Wszystkich Świętych, co jest też totalnym absurdem jedyne jakie przypominał to to z 1968 i to tyle ;-)

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 6 Marzec 2020, 22:42   

W Płocku już nie było tak fenomenalnie :mrgreen:
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1983-05-24&rodzaj=st&imgwid=352190360&dni=10&ord=asc
Chociaż lampy oczywiście więcej :-D

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 6 Marzec 2020, 22:46   

PiotrNS napisał/a:
Cytat:
No te maje w latach osiemdziesiątych były zadziwiająco dobre, odczuwalnie musiały być to prawdziwe perełki na tle reszty pory ciepłej

Noo, o takim maju pewnie nadal marzysz :D
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1983-05-24&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=10&ord=asc

No nawet u mnie wtedy tak nie dał popalić. Tamten maj był bardzo podobny do tego po 30 latach, raczej typowo parny i ponury miesiąc. Na szczęście lato też bardzo podobne do tego po 30 latach :-D
Ogólnie w latach 1980-85 poza 1984 były skrajne zimne majówki, a od 1986 do 1989 skrajnie ciepłe, te drugie po tamtych musiały być postrzegane jako wyjątkowo gorące ;-)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 6 Marzec 2020, 22:52   

Jacob napisał/a:
Ja właśnie słyszałem kilka razy mity, że kiedyś 1 listopada to najczęściej był ładny i ciepły, a teraz takie dziadostwo. Właśnie 1 listopada 2018 słyszałem wiele opinii, że przypomina on dawne Święta Wszystkich Świętych, co jest też totalnym absurdem jedyne jakie przypominał to to z 1968 i to tyle ;-)

W październiku 2017 Mama mi mówiła, że dawniej październiki były ciepłe i nieraz do końca miesiąca chodziło się lekko ubranym, a teraz trzeba wyciągać kurtki. Ochłodzenie przychodziło najczęściej na koniec miesiąca i listopad był bardziej zimowy niż teraz grudzień :D
To akurat trafne wspomnienie :) Ostatnio rozmawialiśmy też o dawnej pogodzie i usłyszałem że na przełomie lat 70/80 rzeczywiście były takie zimne lata, kiedy ładnej pogody prawie w ogóle nie było, a padało tak, że wszystko psuło się na polach (lipiec 1980 jak nic). Ogólnie jednak dawniej (poza tymi paroma wyjątkami) lata były rzekomo ładniejsze niż teraz :o Zaskoczyło mnie to bardzo, ale mam swoje wytłumaczenie. Dawniej lampowe i bardzo ciepłe, takie podzwrotnikowe dni zdarzały się rzadziej i były dość mocno limitowane, stąd taką pogodę bardziej się doceniało, a ludzie spędzali w takie dni czas na zewnątrz, a nie zamknięci w domach. Dzisiaj mamy dobrej pogody więcej i przez to często jej nie doceniamy, a świetne dni przemykają niezauważenie. Więc jednak wykresy to nie wszystko, dobrą pogodę możemy sobie po trochę zaprogramować sami :)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 6 Marzec 2020, 23:02   

PiotrNS, Już o tym pisaliśmy. Będąc aktywnym fizycznie zupełnie inaczej postrzega się dane warunki pogodowe, niższą temp. odpiera się jako wyższą a i grzanie Słońca odczuwa się silniej. Wtedy ludzie znacznie więcej czasu spędzali na zewnątrz chociażby pracując na polu, do tego nie byli jak dzisiejsi "ciepłego chowu", jak robiło się 15 st. to nie chodzili w kapotach, w domach też mieli chłodniej. W pewnym stopniu dochodzi też wybiorczość zapamiętywania i przeidealizowanie - te nieliczne gorące i słoneczne dni wyróżniały się spośród chłamu i wbijały się w pamięć, do tego po latach lubimy idealizować miłe przeżycia, stad potem biorą się powiedzenia "kurła kiedyś to było", "kiedyś to były czasy, teraz to nie ma czasów" a w rzeczywistości (w ogólnym rozrachunku) było tak samo jak teraz jak nie gorzej.

Odpowiedz do tematu