Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 13 Sierpień 2020, 10:40
Jacob napisał/a:
Niedobry był to miesiąc. W każdym razie okropnie stracił przez II połowę miała fajne momenty tj. 16-19.03 czy 27-28.03, ale i tka uważam ja za totalne gówno.
O widzę jeszcze tutaj stary Jacob "dogorywał".
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Wrzesień 2020, 15:10
Ja się cieszę, że ten epizod pojawił się jeszcze na koncie marca, ale 30 dzień to już granica przyzwoitości... (dobrze, że krajobrazy uległy zmianie po kilku godz.). Taka pogoda 10 dni wcześniej byłaby jeszcze ok..., zwłaszcza że okolice rozpoczęcia astronomicznej wiosny nie należą przeważnie do szczególnie ciepłych.
To jest jednak szczyt desperacji, by taki nieduży opad traktować jako ulgę czy zbawienie na tle suchego okresu, jakim była 2 połowa marca (normalnie to powinno lać ile wlezie). W kwietniu też było sucho, jednak no... za oknem widziałem deszcz (z krupą śnieżną, która stanowiła może góra 1% tej mizernej sumy opadów- za kwiecień spadło u mnie niecałe 5 mm, a 14.04. opad był śladowy, więc praktycznie niezmierzalny, na pewno mniej niż 0.1 mm- taka zimowa mżawka, która robi zamieszanie swoją obecnością i marnuje dzień, ale co do ilości czy natężenia niemal zupełnie "niegroźna").
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 23 Marzec 2021, 19:26
Tak kończyła się Turcja, a zaczynała lodowa pustynia i epidemiczna pustka. Miesiąc, który z pewnych przyczyn zapamiętamy na zawsze, zainaugurował w pogodzie złe trendy, ale niekiedy pokazywał też ciekawe rzeczy. Zaczynał się obiecująco, ponieważ dość wysokim temperaturom towarzyszyły drobne opady. 3 marca zanotowano aż 15 stopni przy pochmurnym niebie i deszczu - szkoda tylko, że zachmurzenie nie powstrzymało nocy poprzedzającej ten dzień od spadku poniżej zera. Druga pentada była już chłodniejsza, ale nadal z temperaturami wokół normy wieloletniej, choć bez opadów. Lampa pojawiła się wraz z pierwszym zakażonym pacjentem w Małopolsce, 9 marca. Nocny spadek do -3,5 stopnia poprzedził wzrost temperatury do ponad 11, podobnie stało się następnego dnia, kiedy zdarzył się nawet jakiś mały deszczyk. Na tym etapie było jeszcze nieźle aż do dnia o symbolicznym znaczeniu. 12 marca jest dla mnie nie tylko datą zakończenia Tureckiego Dwulecia, ale również końcem normalności. To w ten czwartek powróciłem do domu z uczelni, licząc na to że po Wielkanocy znowu się tam pojawię Temperatura 12 marca skoczyła zasłużenie aż do 18,1 stopnia. Zasłużenie, bo Turcja musiała pożegnać się jakoś konkretnie. Wiał bardzo mocny, wręcz huraganowy wiatr, po niebie przemykały chmury, ale dominowało Słońce. Wieczorem wiatr się uspokoił i... koniec. Kolejne dwa dni były już dosyć chłodne i pochmurne, zaś w niedzielę 15 marca po raz pierwszy w tym miesiącu pełna, nieskazitelna lampa w parze z mrozem, pokazały w pełni swe oblicze. Nocą notowano -7 stopni zimna, zaś w ciągu dnia zaledwie 9 na plusie, co sprawiło, że pierwszy od 8 lutego zimowy termicznie dzień był na wyciągnięcie ręki. To stało się później, ale wcześniej miało miejsce jeszcze jedno ocieplenie - już "pseudo". W dniach 17-19 marca temperatury przekraczały 15 stopni, choć minimalnie notowano w nich średnio zero. Za dość konkretny dzień odebrałem 18 marca, kiedy udało się uniknąć mrozu, po południu temperatura doszła do 18,5 stopnia, a przy tym na niebie było trochę chmur i zamgleń, co sprawiało wrażenie inne niż w przypadku standardowych dni "koronawiosny". 19 marca zmierzono jeszcze więcej, 19,1 stopnia, po czym ciepło na dobre się urwało. 21 marca spadł śnieg, który polatywał także następnego dnia wieczorem, zaś 23-go temperatura maksymalna wyniosła zaledwie 1,3 stopnia. Ocieplenie, które nadeszło po trzech dniach termicznej zimy, było już w bardzo dużym stopniu naznaczone mrozami. Nawet kiedy 27 i 28 marca temperatury w dzień dobijały do 17 stopni, rankiem panował mróz. Już wtedy było sucho i zjawisko paranormalne w postaci opadów deszczu z niemal pogodnego nieba 28 marca nie zmieniło tej sytuacji. Zrobiło się mroźno i dwa ostatnie dni, kiedy znowu sypnęło śniegiem, a w środku dnia notowano tylko 2 stopnie (tj. 30 marca), tylko to potwierdziły. 31 marca temperatura spadła najniżej w miesiącu, do -7,4 stopnia. Podczas całej Zimy Trzydziestolecia niższe temperatury zanotowano jedynie: 4 grudnia, 3 stycznia, 7 stycznia i 8 lutego. Szkoda, że 2020 rok był przestępny, bo gdyby 31 marca był 1 kwietnia, taki mróz w miesiącu pełni wiosny byłby największym od 1995 roku i czwartym największym w historii Taka okazja przeszła nam koło nosa, byłaby to niezła terapia szokowa po Turcji...
Mimo to, marzec 2020 zapisał się jako zaledwie lekko ciepły ze średnią 4,8 stopnia - tak pomiędzy marcem 2015 a marcem 2016. Bardzo ciepłe były średnio temperatury maksymalne (11,3), ale chłodne noce (-0,7) nie pozwoliły myśleć o wyższej temperaturze ogólnej. Miesiąc, który w największym stopniu przesiedziałem w domu był też miesiącem bardzo suchym, często przy prawdziwej pustyni. Suma opadów wyniosła tylko 16,6 mm i w znacznej mierze została wyrobiona jeszcze podczas Turcji. Cóż, czasami pozory mylą Niestety zły miesiąc, choć taki 18 marca wspominam naprawdę miło.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 23 Marzec 2021, 19:37
Ostatnio się jakoś na powrót przekonuje do tego miesiąca . Właściwie poza 17-18.03 i 27-28.03 naprawdę spoko miesiąc, tylko pozbawiony jakiś wyraźniejszych pozytywów
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum