Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16232 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 5 Sierpień 2021, 17:53
A oto moje pomidory. Z żoną preferujemy późniejsze odmiany gruntowe.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 6 Sierpień 2021, 18:20
Ładnie u Ciebie pomidorki wyglądają a jak z deszczem w Twoich regionach bo za dużo deszczu dla pomidorów na zewnątrz to fatalnie. Ja na zewnątrz mam tylko pomidory koktajlowe.
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16232 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 6 Sierpień 2021, 18:51
Janekl napisał/a:
Ładnie u Ciebie pomidorki wyglądają a jak z deszczem w Twoich regionach bo za dużo deszczu dla pomidorów na zewnątrz to fatalnie. Ja na zewnątrz mam tylko pomidory koktajlowe.
Do przedwczoraj musieliśmy je podlewać, wczoraj spadło trochę deszczu, a od wczorajszej nocy...sam wiesz. I tak lepiej niż na południu kraju. Ale pryskać przeciw zarazie ich nie będziemy, bo one są "nie na sprzedaż, tylko do jedzenia". Przez nas rzecz jasna.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Wysłany: 7 Sierpień 2021, 20:26
Janekl napisał/a:
No właśnie przecież pryskane są w sklepie a te nasze mają być ekologiczne.
zgryźliwy tetryk napisał/a:
"nie na sprzedaż, tylko do jedzenia"
To powiedzonko potarzam z dowcipu, który kiedyś krążył tu i owdzie.
Letnicy spytali gospodarza, czemu on pryska owoce, skoro jutro ma je zbierać. On odrzekł:
-Przecież to nie do jedzenia, tylko NA SPRZEDAŻ
P.S. We właściwym czasie krzaki pomidorów jednak się pryska profilaktycznie przeciw zarazie. Gorzej, gdy w pobliżu uprawy pomidorów ktoś uprawia kartofle. Wtedy stonka ziemniaczana łatwo przechodzi na pomidory i bez pryskania insektycydami (np. basudin lub karate) niestety obyć się nie może. Wtedy należy zwrócić uwagę na okres karencji.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 8 Sierpień 2021, 09:09
U mnie na ogół jest bardziej wilgotno nie licząc tego lata więc dlatego nie mam pomidorów na zewnątrz jedynie 3 krzaki koktajlowych bo ja w ogóle nie opryskuję . Podobnie jest w szklarni hoduję pomidory i ogórki i jak tylko w ogórkach widać pierwsze oznaki jakieś choroby to je od razu wyrywam aby nie przeszło na pomidory i nie ważne czy to pod koniec lipca czy w sierpniu. I jak hoduję pomidory od 24 lat nigdy jeszcze mi nie chorowały no ,może tak koło listopada jeżeli nie wszedł przymrozek.
Wysłany: 8 Sierpień 2021, 17:54
Pomidory i ogórki uprawiamy tylko i wyłącznie w gruncie, bez tuneli foliowych czy też szklarni.
Wysłany: 2 Październik 2021, 10:20
U mnie gdybym miał w gruncie to już byłoby po pomidorach bo już 3 razy był przymrozek więc już także nie mam pomidorków koktajlowych. A we szklarni pięknie rosną i do puki nie będzie większego przymrozku to będę je miał.
Wysłany: 2 Październik 2021, 18:33
Moje pomidory pod koniec sierpnia zniszczyła zaraza. https://agrecol.pl/dra_problem/zaraza-ziemniaka-na-pomidorze/ Zresztą także stało się to u sąsiada w tunelu foliowym. Winna temu jest stonka przenosząca zarazę z kartofli uprawianych tuż na wsi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum