Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 24 Sierpień 2020, 07:28
Różnica między stacjami 40 km więc jest to możliwe takie różnice. Parę lat temu pamiętam jak przed Wigilią śnieg u mnie padał i była pokrywa ale już 3 km dalej było całkiem czarno i ten śnieg parę dni trzymał. Na przykład ja do Gdańska w linii prostej mam 30 km a zimą różnica czasami jest kolosalna. W gdańsku pokrywa śniegu trzyma przykładowo 20 dni a na Kaszubach 80/90 a różnica w stopniach też czasami kolosalna. Nie raz zdarzało jak z Gdańska do szwagra dwonili ,że nie przyjadą na kulig bo nie ma śniegu i pada deszcz a u nas śniegu ponad 30 cm i sypie śnieg przy minusowej temperaturze.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 19 Październik 2020, 12:14
Oj nie, nie- to jak dla mnie pasmo rozczarowań. Wiem, że to był chyba jedyny taki miesiąc z bardziej zimowym obliczem, ale mimo wszystko wolałbym, by 1 połowa była cieplejsza od 2.
Złośnik wybitny, ale za to co się działo do 22.12, to i tak nie sposób nie kochać
Kolosalna różnica między Warszawą a Kaszubami u mnie cały miesiąc z pokrywą śnieżną nawet Wigilię było jeszcze 48 cm pokrywy. Ale aż 10 dni bez temperatury ujemnej.
Bardzo fajny miesiąc tylko bardzo nie fajnie się pożegnał
U mnie pokrywa była cały grudzień a najmniej było 1 grudnia 12 cm a ostatniego 15 cm a przed Wigilią nawet 60 cm chociaż ogólnie w grudniu aż 10 dni bez mrozu a tylko 12 dni bez temperatury dodatniej.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 23 Luty 2021, 11:12
Mimo rozczarowującej trzeciej dekady muszę dać plusa - pierwsze dwie dekady przyniosły takie ilości śniegu, o których większości grudniom się nawet nie śniło!
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 16 Wrzesień 2022, 13:48
Do 22.12 to był jeden z ciekawszych grudni mimo ewidentnej chlapy, ale tego co się stało w 3 dekadzie nie sposób darować, na plus, że mało drastycznie, ale co z tego... Ocena 7/10 to maks
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum