Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 16 Październik 2020, 20:36
FKP napisał/a:
No dobrego słowa o nim nie powiem, to babie lato jednak zabijało nocami a tego nie toleruję
Fakt, tutaj było jednak za zimno, nawet mnie ten krótki ulotny epizodzik ciepełka w ciągu doby tylko by drażnił. Także u mnie te noce jednak przegrywają na całej linii, choć trwałość pseudobabiego lata niewątpliwie jest imponująca, 17 dni lampy to wynik niewiele ustępujący październikowi 2019. Tyle, że przez 50 lat Globcio zrobił swoje i było jednak cieplej, mniej -pseudo. W 1969 roku szczęśliwie w końcu przyszły jednak w końcu opady i dni od 23 października do końca wyglądają już wyraźnie wilgotno, szkoda że przy ochłodzeniu, ale na szczęście temperatury i tak starały się trzymać dwucyfrowych wartości.
Wadą października 1969 jest też wczesny pierwszy mróz (7 października), co także przypomina mi rok 2019. Co więcej, podobnie jak rok temu, przed atakiem chłodu wystąpiły całkiem akceptowalne opady, choć niestety nie tak obfite. Generalnie dość słaby miesiąc. Co tu dużo go bronić, kiedy najwyższa średnia dobowa w trakcie "babiego lata" wynosi tylko 10,8 stopnia? Miesiąc w konsekwencji był lekko chłodny, ze średnią raptem 8,5 stopnia. Globcio nad tym pracuje, ale jeszcze długa droga przed nim.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Październik 2020, 12:23
Taki sobie- raczej przeciętny październik. Do 2018 i 2019 raczej nie ma co porównywać, ale ważne jest to, że epizodów zimowych nie notowano. Jednak niektóre pogodne dni poszły się zmarnować przez utrzymujące się zawiesiny (dużo tej pary wodnej było w powietrzu, więc błękit w niektóre naprawdę potencjalnie ładne dni był ograniczony).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum