Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
A przed 2019 rekordzista był czerwiec 1979 z średnia tmin 13,2 st. Czerwca 2019 już raczej nie pobijemy, bo dzielą go 3 st., ale wicerekordzista jest pod tym względem bardziej niż mniej prawdopodobny
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 21 Czerwiec 2020, 12:09
kmroz napisał/a:
Jacob, a jak prognoza ECMWF ci się podoba?
Jestem jak najbardziej na tak
Ale swoją drogą trochę poje*ane bo będziemy mieli drugi z rzędu czerwiec o wyższej tmin, niż tavg maja A ubiegłoroczny przypadek był pierwszym takim od 39 lat, także pod pewnym względem mamy drugi rok z rzędu powtórkę z 1980
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 21 Czerwiec 2020, 12:13
FKP napisał/a:
Jacob, A Ty masz jakieś inne zainteresowania niż meteorologia bo nie widziałem, żebyś wypowiadał się w innych tematach
Tak, ale meteorologia to mój konik od 2 lat
W niektórych tematach nie mam dużej wiedzy, dlatego się nie udzielam, żeby nie palnąć jakieś głupoty , ale nieraz sobie czytam co tam piszecie
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Wysłany: 21 Czerwiec 2020, 12:18
FKP napisał/a:
Jacob, Tylko od dwóch lat
Wcześniej miałem tymczasowe zajawki, ale bardzo zainterygowala mnie wieść o rekordowo ciepłym kwietniu, a później o rekordowo ciepłym maju oraz gorące lato 2018 . Tak naprawdę zaczęło się to tak na dobre gdzieś na początku czerwca 2018
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 21 Czerwiec 2020, 12:32
Dziś w kościele ksiądz modlił się o poprawę pogody i ustanie opadów Ostatni raz, kiedy pamiętam modlitwę o pogodę (ale w innym znaczeniu) to 9 sierpnia 2015, a wcześniej to dopiero 2010. Podobno 12 lutego 2012 w kościele modlono się też o koniec tych strasznych mrozów, ale tego dnia nie było mnie w Polsce.
Tak więc w tej sytuacji nie wiem czego się spodziewać
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum