Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16305 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 15 Październik 2020, 00:44
Widząc jednak jakie są możliwe fusy na koniec października, to taką opcję chętnie przyjmę. Jak ma się rozpadać, to właśnie wtedy. Potem po możliwym ochłodzeniu niech do 1 XI będzie sucho...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16305 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 15 Październik 2020, 00:54
Jednak model GFS (rozdanie z godziny 18) "zdał sobie sprawę", jaki absurd pokazał w tej odsłonie (znaczy jak dla mnie to zaczyna się 24-25 X) i po 26-27 X zrezygnował z dalszych wyliczeń. Tymczasem Królowa uważa, że będą przekroczenia "20" w 3 dekadzie i kibicuję z całego serca tej wersji (choć pewnie się nie sprawdzi). Model ECMWF też uważa, że do końca października będzie cieplej (choć podejrzewam, że takiego optymizmu nie podziela).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 15 Październik 2020, 18:45
Pewne jest, że mamy zupełnie inny październik niż ostatnie 3, wszystkie trzy poprzednie, choć po rozkładzie na czynniki pierwsze wyglądały zupełnie inaczej miały wspólne chłodniejszą pierwsza, cieplejszą drugą z elementem "babioletnim" czy też dla niektórych "pseudociepłym:" i ponownie chłodniejszą trzecią dekadę obniżającą anomalię wytworzoną w II dekadzie. To oczywiście ogólniki, najbardziej adekwatnie wziął je sobie do serca rok 2018, w 2017 czy 2019 III dekada pod względem termicznym też dość długo była odjechana, ale brutalnie zabiły to porażające końcówki- w 2018 było zupełnie odwrotnie. Nie mniej jednak tegoroczny październik będzie pierwszym totalnie wyłamującym się z tego dość naciąganego schematu i najpewniej najchłodniejsza- przynajmniej niemal na pewno względnie- będzie druga dekada. Znacznie od poprzednich różniła się też I dekada, moim zdaniem najlepsza od minimum 14 lat. Jestem ciekawy III dekady, liczę na to że w końcu zaznam października bez przymrozków na 2m, o co u mnie baardzo ciężko.
Wysłany: 15 Październik 2020, 19:39
W okolicach Płocka, Torunia, Łodzi czy Warszawy mogło być inaczej, ale w rejonie Katowic czy Krakowa dni 20-21.10. i 26-27.10. były całkiem ciepłe (tu średnia dobowa wynosiła koło +10 C lub więcej, no tylko wiadomo, to bardziej zasługi nocy niż dni, w ciągu dnia najwyżej można było liczyć na 14-16 C), reszta taka przeciętnawa (tavg. na poziomie 6-9 C) poza samą końcówką (30-31.10. to była zimnica: tavg wynosiły po 2-3/4 C).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum