Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 21 Grudzień 2020, 23:56
U mnie w domu jakoś nie ma tradycji dzielenia się jajkiem w Wielkanoc, składamy sobie wtedy tylko zwykłe życzenia. Opłatek wigilijny jest zawsze przed rozpoczęciem posiłku, ma być takim symbolem naszego zjednoczenia zanim zasiądziemy do wieczerzy. Mówi się, że bliscy, to ci ludzie o których w tym momencie początku wieczerzy wspomni się w swoich myślach i duchowo się z nimi połączy - muszę zatem przyznać, że na pewno pomyślę też o Was
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 22 Grudzień 2020, 15:23
PiotrNS napisał/a:
U mnie w domu jakoś nie ma tradycji dzielenia się jajkiem w Wielkanoc,
A to jest tradycja bardzo stara, bo pochodząca z czasów starorzymskich (AB OVO)
Cytat:
Ab ovo (łac. „od jajka”) – zwrot używany przysłowiowo w znaczeniu „od samego początku”. Jego pochodzenie bierze się najprawdopodobniej od rzymskiego zwyczaju zaczynania uczty od podawania jajek.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 23 Grudzień 2021, 20:58
Już jutro o tej porze będziemy po wieczerzy U Was już wszystko z grubsza gotowe czy przygotowania będą trwały do ostatniej chwili Osobiście już nie mogę doczekać się tych smaków, za którymi tęsknię cały rok, zwłaszcza specjalnej grochówki, grochu z kapustą i kapusty z grzybami, które jemy tylko raz w roku.
A dla spóźnialskich jeszcze przepisy na dwa wigilijne klasyki
Wysłany: 24 Grudzień 2021, 11:54
U mnie to są pierwsze dania i są już gotowe Teraz szykuje się kompot z suszonych śliwek, potem weźmiemy się za barszcz z uszkami, a na koniec smaży się rybę Chyba nic nie zjem przed Wieczerzą, wolę wytrzymać i nacieszyć się tymi smakami w pełni
Wysłany: 24 Grudzień 2022, 10:18
Jak tam Wasze kuchnie, jedzonko na wieczór już się gotuje U mnie w tym roku tradycyjnie, to samo co w latach poprzednich. Miałem przyjemność skosztować już grochówki i nie mogę się doczekać, kiedy wieczorem będę zajadać się nią do woli Z rybą nie ma większej filozofii, karpia nie kupujemy, ale nacieszymy się zwykłym dorszem. Ale najważniejsze, aby to było już
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum