Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 30 Grudzień 2019, 14:22
kmroz napisał/a:
Jacob napisał/a:
Znacznie suchszy niż taki czerwiec 2008
W sumie zauważyłem, że to co u mnie bardzo suche, u Ciebie często takie już nie jest
Np właśnie czerwiec 2008, czy lipiec 2013. Jednak abstrahując od tego, czy dany miesiąc był wydajny opadowo, to jednak w lipcu 2013, czy czerwcu 2008 można było mówić o zacięciach siępogody, a w sierpniu 2009 mieliśmy nadzwyczaj regularne przechodzenie frontów. U ciebie z tego co widzę, często te fronty objawiały się niestety tylko pseudosumą rzędu 0.1-1mm......
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36417 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Grudzień 2019, 14:31
Ale co do sierpnia 2009, to sprawdziłem większość stacji w woj. mazowieckim i był on w normie, albo wilgotny. W Płocku np przyniósł co najmniej 75mm (możliwe, że więcej, ale dane są ucięte...)
Widać, że frontowe układy burzowe, aktywowały się dopiero we wschodniej połowie kraju. Bywa i tak...
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16291 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Lipiec 2020, 14:55
kmroz napisał/a:
Po pierwsze ze względu na wspomnienia (często wtedy na działce oglądałem ten serial).
Po drugie jednak dla mnie oddaje doskonale charakter tegoż miesiąca. Połączenie takiego relaksu, spokoju, przyjemnego taktu, z nutą jednak takiej dynamiki. A słuchanie jej w pętli doskonale oddaje cykliczność sierpnia 2009 Chyba bardziej strefowego/atlantyckiego miesiąca latem to ja sobie nie mogę wyobrazić.
Kryminalni to taki straszny serial, co nawet muzyka podkreśla. Pamiętam odcinek, jak komisarz Zawada dostał się do więzienia i mieszkał z prawdziwymi gangsterami. Przeraziłem się nie na żarty i myślałem, że go tam zdemaskują. Nic nie podejrzewali, więc tu plan się udał, ale przez wspomnienie o tragicznie zmarłej żonie załamał się. Albo też podobał mi się bardzo inny odcinek, jak 1 z przestępców wydostał się na wolność- koledzy z celi mu pomogli, odwracając kamerę i bijąc strażników. 1 z funkcjonariuszy zaczął strzelać do tego "starca" i trafił go w ramię, ale ten człowiek się nie poddawał- biegł tunelem przez piaszczyste wydmy, czy jakieś wykopki. Nagle wykończony gonitwą, przewrócił się i poleciał na dół (to była najśmieszniejsza scena dla mnie), potem zaczął pływać przez Wisłę (takim "pół-grzbietem", bo z bolącą ręką trochę ciężko ten styl zrobić dobrze technicznie) , a później zakosił karetkę i pojechał do kryjówki, gdzie przebywał jego wspólnik.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16291 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Lipiec 2020, 14:59
Przepraszam, pewnie niewłaściwie postąpiłem, że zebrało mi się na wzmianki dotyczące serialu telewizyjnego. Wracając do tematu sam przyznam, że jestem również zadowolony z tamtego sierpnia. Nie przyniósł u mnie w ogóle burz. Wprawdzie nie dostarczył też za wiele deszczu u mnie- nieco ponad 50 mm. Ale przeważała na ogół pozytywna pogoda w odróżnieniu do 2 poprzedzających go miesięcy.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36417 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 11 Lipiec 2020, 15:03
Jesteśmy ludźmi i wszystkie wzmianki mile widziane.
Przyznam, że jestem zaskoczony, ale nowy kmroz akurat nie zmienił zdania na temat tego miesiąca. Akurat u mnie był chyba jednym z najbardziej burzowych sierpniów, jakie się zdarzyły w tym wieku. Ogólnie świetny miesiąc - bardzo mokry, ekstremalnie słoneczny i przeciętny termicznie. I nawet na stacji Legionowo miał aż 8 rześkich nocy - żaden inny wakacyjny miesiąc w tym wieku nie miał ich tak dużo.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Jak widać, dużo burz (pod względem liczby dni trzeci najlepszy w wieku), ale chyba nie za długich, bo pod względem czasu trwania burzy dopiero siódmy w tym wieku. W ogóle seria sierpniów 2006-11 niesamowita pod względem burz, a także sumy opadów.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Bardzo mało opadu + zajebiscie nie sprawiedliwe wyrobienie (o tym samym napisałem w końcówce ubiegłego roku). Dużo też lampowego gorąca i sporych amplitud. W dodatku tylko jedna zupełnie nie wydajna burką na cały miesiąc
Nawet chyba lipiec 2013 w najbardziej poszkodowanych regionach nie był tak nędzny
Sierpnie 2003, 2005 i 2009 były wyjątkowo ubogie w burze i amplitudowe. Jakbym miał wybrać najlepszy to chyba mimo wszystko sierpień 2005 (najbardziej mokry mimo wszystko i nie miał pochmurniejszy i chlodniejszy okres) a najgorszy sierpień 2003, choć dużo w mojej ocenie się nie różnią
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum