Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 179 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7601 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 30 Marzec 2021, 20:15
kmroz, No tak, mówię o skojarzeniach Nie siedziałem wtedy w pogodzie jak obecnie, jak świeciło słońce, ptaszki śpiewały i w pełni dnia mogłem chodzić w krótkim rękawku to wydawało mi się, że jest bardzo ciepło
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12293 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Marzec 2021, 22:41
Cytat:
Nie siedziałem wtedy w pogodzie jak obecnie, jak świeciło słońce, ptaszki śpiewały i w pełni dnia mogłem chodzić w krótkim rękawku to wydawało mi się, że jest bardzo ciepło
Ja tak samo i właśnie w 2010 zacząłem ogarniać, że wcale tak nie musi być. 29 maja byłem nad Soliną i pomimo pochmurnej pogody czułem, że faktycznie jest ciepło i to moje wrażenie było mylne. Miałem fart, że znalazłem się na wschodzie akurat w tym miesiącu, kiedy krańce wschodnie rzeczywiście dostały niezłą plusową anomalię przy wciąż lochowym charakterze miesiąca. Później za to te skojarzenia Słońce = ciepło, chmury = zimno wróciły do mnie na chwilę w 2013 roku. Zima była wtedy tak pochmurna, że nawet kiedy w mrozie 17 marca zrobiła się lampa, to miałem wrażenie że jest odwilż i te olbrzymie zwały śniegu powinny się topić. Za sprawą Słońca lodowaty 24 marca także nie zrobił na mnie jakiegoś szczególnego wrażenia, poza porankiem nie czułem, żeby ten dzień miał być specjalnym odjazdem termicznym.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15925 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 30 Marzec 2021, 23:12
Mi się też wówczas wydawało, że im więcej pogodnego nieba, tym cieplej: na pewno w ciągu dnia, bo nocami kto by się przejmował. Tymczasem jak się głębiej spojrzy na sprawy, to się nieco komplikują, nie jest już wszystko takie oczywiste (czarne i białe).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12293 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Marzec 2021, 23:42
Fakt Duże znaczenie ma też to, że długo chodziłem wcześnie spać i nie odczuwałem na sobie wielu letnich wieczorów, które nierzadko podpowiadają to, jak będzie wyglądać noc i temperatura minimalna. Wieczorne wyjścia na pole i spacery zacząłem praktykować od 2015 roku, zaś w lecie 2017 i 2018 były wręcz moim małym rytuałem, taką niewymiarową "świątynią dumania"
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36349 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Marzec 2021, 23:56
Ja też miałem takie odczucia kiedyś, ale nie w aż tak ekstremalnej formie jak większość społeczeństwa. Mimo to, dobrze pamiętam prognozy (jak pisałem w moim ostatnim 15-leciu, w tamtych czasach bardziej patrzyłem na prognozy niż realną pogodę XDDDD) opadów mieszanych na czwartek 22.04. Ogólnie wcześniej ten kwiecień mało co chłodów miał poważniejszych, chociaż brakowało mu wyrazistych ociepleń i tego nie przeczę.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 179 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7601 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 31 Marzec 2021, 00:09
W poniedziałek mnóstwo ludzi narzekało na pogodę i większość z nich była w po prostu zimowych odzieniach mimo 15 stopni blisko xd Ci sami ludzie byli ubrani dużo lżej i zachwycali się pogodą 21.03 przy temperaturze 0 stopni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum