Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 7 Czerwiec 2021, 13:56
Ja dałem 16 h, czyli tyle, ile najdłuższy dzień trwa np. w Koszycach. 17 h to jest jednak już patologia, praktycznie nie ma nocy, o j*banej 2:00 już się rozjaśnia i śpiewają ptaki. Najgorsze jest jednak to, że tak niepotrzebnie długi dzień w lecie odbija się patologicznie krótkim dniem zimą i ogólnie niskim i słabym Słońcem cały rok
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16244 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 7 Czerwiec 2021, 20:55
Gdyby nie piekielny żar z nieba, idealne proporcje dnia i nocy byłyby na równiku. 12 godzin dzień i 12 godzin noc, przez cały rok.
Cytat:
24 godziny (dzień i noc polarne)
0%
0% [ 0 ]
P.S. Na samych biegunach noc polarna i dzień polarny trwają równo po 6 miesięcy.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 16 Czerwiec 2021, 09:32
Zagłosowałem na 15 godzin
Latem w czerwcu mielibyśmy dłuższe noce, dzięki czemu można byłoby więcej czasu poświęcić na obserwacje astronomiczne. Natomiast zimą Słońce zachodziłoby później, co też jest ważne.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6959 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 16 Czerwiec 2021, 18:41
Ja zagłosowałem na 16 godzin chociaż u mnie jest ponad 17 godzin i lubię długo jasno ale za to nie musi być tak wcześnie jasno wystarczyło aby wschód był o 7-mej rano a zachód o 23-ciej.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 16 Czerwiec 2021, 20:45
Pozostając w temacie długości dnia oraz godzin wschodów i zachodów Słońca na różnych szerokościach geograficznych, na przykładzie nocy z 12 na 13 i z 14 na 15 czerwca 2015 roku pokażę, jak wygląda to w pobliżu norweskiego Fagernes.
Godzina 21:20
Godzina 22:35, zachód Słońca:
Północ:
Godzina 2:05, już blisko wschodu Słońca:
Jako że to dział astronomiczny, dodam jeszcze, że w najciemniejszym momencie nocy na niebie widać tylko trzy gwiazdy, Wegę, Deneba i Altair, czyli gwiazdy świecące w czerwcu blisko zenitu.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 16 Czerwiec 2021, 21:52
Ta emotka to z powodu białego nalotu na pagórkach Za tym wzgórzem było go jeszcze więcej, zdarzyło się nawet wpaść po kostki w zwykłych sportowych butach i poczuć ten śnieg na własnej skórze A białe noce owocowały tym, że po powrocie do Nowego Sącza zmrok przed 22:00 odbierałem jako coś dziwnego W tamtym roku w ogóle nie odczuwałem skracania dnia, aż do końca sierpnia.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum