Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 18 Wrzesień 2021, 11:11
Wygląda na to, że utrzyma się, a nawet się nasili kontrast między wschodem a zachodem Polski i bardzo możliwe, że na zachodzie będzie to dość ciepły miesiąc, ale na wschodzie może to być najzimniejszy wrzesień po 1996, a przynajmniej identyczny jak 2000 i 2013
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 18 Wrzesień 2021, 19:51
Przejrzałem wszystkie wrześnie co dałeś w wersji białostockiej, no i niestety trzeba przyznać, że we wrześniu już ta zasada nie obowiązuje, że wschód ma najlepiej pod względem antyzłośnictwa, ogólnie w tym miesiącu już wręcz chyba lepiej się odnaleźć na zachodzie - tam wprawdzie te antyfizyczne wyże jeszcze bardziej dowalają, ale w pozostałych przypadkach wygląda to o dziwo zwykle znacznie lepiej.
Ogólnie tak jak mówisz nie było chyba ani jednego miłego zaskoczenia, a negatywnych pełno. Jedynie te skrajnie pseudociepłe wrześnie tak były nieco bardziej litościwe, ale to i tak gówno, nie prawdziwa litość
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 18 Wrzesień 2021, 20:27
A wracając do tematu, to jak dla mnie w moim regionie wrzesień 2021 to taki kryptozłośnik, np w takim sensie że prawdziwy wyż został szybko przykryty pseudociepłem, a niżowe ciepłeko z dni 16-17.09 (czy już nawet całego okresu 12-17.09) przykryte dzisiejszym gównem.
Niestety efekt tego jest taki, że 12.09 np już nikt nie pamiętał o mrożnym przełomie tygodni, a teraz po dzisiejszym dniu juz nikt tego niżu nie skojarzy z ciepełkiem...
Więc formalnie to taki półzłośnik, ale w praktyce niestety i tak wychodzi "medialnie"
Wysłany: 23 Wrzesień 2021, 21:58
A co do tego września to mi się coraz bardziej podoba, żeby nie te dni 8-11.09 i 18-20.09 to bym nawet się wahał nad daniem mu plusa, ale jednak te złośliwe łajna odcisnęły swoje piętno na nim Patrząc na dalsze prognozy w każdym razie, to nic tylko się cieszyć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum