Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 314 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16032 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 2 Wrzesień 2022, 19:22
U mnie liście straciła tylko wiśnia "łutówka". Inne wiśnie ("pandy" oraz "north star") cały czas mają zielone liście. Łutówki tak mają ,że zrzucają liście niedługo po owocowaniu. Więc nastąpiło to jeszcze w sierpniu. A śliwka (młodziutka cacanska lepotica) wygląda tak jak na zdjęciu z 25 sierpnia, tyle, że owoce już zostały zjedzone.
_________________ 22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15918 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Wrzesień 2022, 16:46
Na ogół drzewa są zielone, ale nie jest już (przynajmniej w moich stronach) tak bujno jak od czerwca od sierpnia- może fenologia będzie dalej stopniowo postępować, a nie tak że jeden nagły incydent wszystko załatwi. Rok temu w sumie również gwałtownie drzewa straciły ulistnienie, ale na szczęście za taki stan rzeczy było odpowiedzialne krótkotrwałe wietrzne ocieplenie (pamiętam jak Tata mówił, że koło 20.10. u. r., tj. 2021 wraca letnia pogoda), a także końcówka też ciepło przebiegła. Jedyne nad czym trochę ubolewam rok temu, to słaba ilość opadów, która pojawiła się w dni brzydsze- mogło więcej deszczu polać w takie całodobowe pochmurne doby.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 46 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6847 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 9 Wrzesień 2022, 17:06
U mnie najszybciej tracą liście śliwek po za węgierkami te dopiero w październiku. A najpóźniej liście traci jedna odmiana jabłoni niestety nie wiem jak a to odmiana. Jest to jabłoń bardzo późna i do puki są jabłka na drzewie to są liście i większości zielone. Jednego roku jabłka zerwałem tuż przed Wigilią i były liście po zerwaniu od razu żółkną i spadają. W zeszłym roku zerwałem koło 20 listopada i były liście zielone po zerwaniu 3/4 dni już liści nie było. Niestety w tym roku na drzewie jest tylko kilka jabłek i nie wiem jak będzie bo zawsze miała sporo jabłek ale to się zobaczy.
Hobby: Inne Pomógł: 314 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16032 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 11 Wrzesień 2022, 18:13
W dżdżystą sobotę 10 września. Deszcz popadał, zieleń w rozkwicie. Żeby jeszcze było ciut cieplej.
P.S. Dziś na siedleckich błoniach był drugi dzień wystawy rolniczo-ogrodniczej połączonej z targami. Z powodu deszczu i chłodu przyszło mało ludzi. Poprzednia tego rodzaju impreza miała miejsce we wrześniu 2019 roku. Wtedy było bardzo ciepło. Ludzie lekko ubrani, panowie w koszulki z krótkimi rękawkami, panie w letnich sukienkach, dziewczęta w t-shirtach i w szortach. Dziś nieliczni ludzie przyszli ubrani w cieple przeciwdeszczowe kurtki. Wrzesień wrześniowi nierówny.
_________________ 22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36348 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 29 Wrzesień 2023, 10:17
Na działkach nie ma ani jednego choćby minimalnie przebarwionego drzewa (nie licząc tych co w lipcu usychały xd). "Żółtorudy" wrzesień na całego
Dla porównania w analogicznym okresie roku (2.05) zwykle jeszcze dominują łysole z młodymi listkami Ale wg niektórych to wiosna jest bardziej zielona niż jesień
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 232 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25043 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 29 Wrzesień 2023, 11:19
kmroz, Nadawałbyś się do TVP, ostatnie wiosny są zimne, a jesienie bordowe Poza tym tylko 2.05.2021 dominowały łysole, w pozostałych przypadkach większość drzew drugiego maja liście ma - nawet jeśli są to liście małe i blade
_________________ Aktualna pora roku: Późna jesień
Ogień, który płonął już zgasł, a śmiech zamienia się w strach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum