Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 138 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11999 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 30 Październik 2021, 17:23
U mnie w tym miesiącu spadło 16,7mm deszczu (Gliwice) oraz 22,7mm (Knurów). Jednak bardziej miarodajny pomiar co do opadów mam ze stacji na działce, czyli z Knurowa.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16323 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 30 Październik 2021, 22:01
Ja sam nie wiem, jak to mogę policzyć, bo cholera w ostatni dzień września padał deszcz i nie wiem na poczet którego miesiąca się te opady wpisują. Nie licząc tej przygranicznej nieszczęsnej daty, to suma opadów wynosi u mnie podobnie do Łukasza, niecałe 20 mm.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Październik 2021, 22:06
Bartek617 napisał/a:
Ja sam nie wiem, jak to mogę policzyć, bo cholera w ostatni dzień września padał deszcz i nie wiem na poczet którego miesiąca się te opady wpisują. Nie licząc tej przygranicznej nieszczęsnej daty, to suma opadów wynosi u mnie podobnie do Łukasza, niecałe 20 mm.
Wydaje mi się, że opady z nocy łączącej mijający miesiąc z nowym, są przypisywane jeszcze na poczet starego miesiąca. Przykładowo ulewa z nocy 31 sierpnia/1 września 2020 zasiliła konto sierpnia, mimo że burza miała miejsce w godzinach 2:30-5:00 już po północy 1 września.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16323 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 30 Październik 2021, 22:23
A to nie, u mnie w sumie to i tak by się nie liczyło, bo jak zerknąłem w szczegóły, to tylko w 1 poł. dnia (czyli przed południem) coś tam kapało. Ale chyba już koło Ciebie, Piotrze i na ścianie wschodniej można byłoby się zastanawiać.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 26 razy Wiek: 28 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 5461 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 31 Październik 2021, 11:08
Doba opadowa 30 września trwa od 30.09. godz. 8. do 1.09. godz. 8. Mnie się zdawało, że nawet Tminy i Tmaxy ustala się taką samą metodą
A to prognoza z dziś:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum