Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Maj 2022, 21:15
Dla mnie ten maj był przełomowy na tle ostatnich trzech, ale bardziej niż dodatnia anomalia temp. rzuca się w oczy wysokie usłonecznienie- przez ostatnie kilka dni wprawdzie coś próbowało się zmieniać w sytuacji barycznej, ale królowało ewidentnie ciśnienie "wyżowe", na wskutek czego tegoroczny 5 miesiąc wypadł jako słoneczny, jeśli nawet nie bardzo (na tle 2020 może nie była to jeszcze kolosalna przewaga, ale w porównaniu do 2019 czy 2021 już w zasadzie tak). Ogólnie jak na razie rok 2022 słynie z "ładnej" pogody w miesiące nieparzyste, a w parzyste z kolei aura przeważnie bywa "pod psem".
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 1 Czerwiec 2022, 01:39, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Maj 2022, 22:04
Patrząc na dane numeryczne, to tragicznie nawet ten miesiąc nie wyglądał , ale chętnie bym pomieszał wystąpienie niektórych dni- te najcieplejsze bym z wielką chęcią wywalił na obecny okres (od okolic Dnia Matki), zaś najchłodniejsze na okolice Majówki (jeśli nie na nią bezpośrednio, chociaż takie kompromisowe dzienne "20 C" oraz nocne "5 C" jest dla mnie wówczas doskonałe, jeśli chodzi o temp., dlatego w tym roku nawet nienajgorzej sam początek wypadł) lub w pobliżu Zimnej Zośki/Ogrodników (lepiej też wcześniej niż później, tzn. przed zasadniczym wystąpieniem).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 1 Czerwiec 2022, 12:54
U mnie maj wyszedł w normie jak liczyć normę z lat 1960/1990 bo te nowsze to poniżej normy.
Średnia miesięczna - 11,1*C
Średnia minimalna - 5,14*C
Średnia maksymalna - 17,07*C
Opady - 36,6 mm
Usłonecznienie - 199 godzin.
Średnia wiatru - 31,1*C
Najniższa minimalna temperatura - -2,2*C
Najniższa maksymalna temperatura- 9,8*C
Najwyższa minimalna temperatura - 12,1*C
Najwyższa maksymalna temperatura - 26,7*C
Dni z przymrozkiem - 3
Dni z temperaturą powyżej 20*C - 5
Właściwie u mnie jeszcze sezon burzowy nie zaczął chociaż były 2 burze ale dosyć daleko ,że w oddali coś było słychać.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 1 Czerwiec 2022, 13:01
pawel napisał/a:
Suma opadów u mnie 23,1 mm
Janekl napisał/a:
U mnie maj wyszedł w normie jak liczyć normę z lat 1960/1990 bo te nowsze to poniżej normy.
Średnia miesięczna - 11,1*C
Średnia minimalna - 5,14*C
Średnia maksymalna - 17,07*C
Opady - 36,6 mm
Usłonecznienie - 199 godzin.
Średnia wiatru - 31,1*C
Najniższa minimalna temperatura - -2,2*C
Najniższa maksymalna temperatura- 9,8*C
Najwyższa minimalna temperatura - 12,1*C
Najwyższa maksymalna temperatura - 26,7*C
Dni z przymrozkiem - 3
Dni z temperaturą powyżej 20*C - 5
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 1 Czerwiec 2022, 13:03
W skali kraju to był na prawdę slaby maj, cieszę się, że w końcu po latach niesprawiedliwości GŚ trochę się zwróciło, choć też sporo nieskonałości było- np najmocniejsze opady w bubu ostatniej pentadzie, a wcześniej jednak dominacja pustyni. Jednak termicznie to jestem akurat zadowolony bardzo
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 1 Czerwiec 2022, 18:25
jorguś napisał/a:
W skali kraju to był na prawdę slaby maj, cieszę się, że w końcu po latach niesprawiedliwości GŚ trochę się zwróciło, choć też sporo nieskonałości było- np najmocniejsze opady w bubu ostatniej pentadzie, a wcześniej jednak dominacja pustyni. Jednak termicznie to jestem akurat zadowolony bardzo
Warto też odnotować, że w naszym regionie był to pierwszy od 2018 roku maj bez przymrozków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum