Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 29 Lipiec 2020, 21:31
U Was strasznie suchy Ogólnie 1982 to w wielu regionach najbardziej suchy rok, natomiast u mnie akurat kwadrymestr czerwiec-wrzesień przyniósł przełamanie i sumarycznie zapisał się w lokalnej normie opadowej. Tu najbardziej suchy rok to 1986, ale także wtedy lato nie było głównym winowajcą.
U mnie lipiec 1982 miał tylko jeden tygodniowy suchy okres, ale nie było w nim skwaru, a po obydwu stronach czekał obfity deszcz, więc w całości ok
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 29 Lipiec 2020, 21:34
Ten śliczny okres 15-23.07.2013 to przynajmniej był poprzedzony względnymi deszczami (u mnie około 25mm, a w wielu miejscach dookoła nawet ponad 50mm). Dopiero później przyszły erodujące i wysuszające upały. W 1982 było odwrotnie - najpierw przywaliło upałem, który zrobił pustynie i potem już raczej nie szło się cieszyć z przyjemnej trzeciej dekady. Każdy czekał tylko na deszcz.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 11 Listopad 2020, 21:42
Oceniłbym go neutralnie lub nawet lekko dobrze, pierwsza dekada wprawdzie nieletnia, ale od drugiej już było całkiem git. Jak na Kato to bardzo suchy (64 mm), ale dość regularne opady, nie brakowało też burz.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 16 Luty 2021, 12:29
W Nowym Sączu całkiem dobry, acz nie wybitny, podtrzymuję swoje zdanie z lipca. Okresowo może i był za chłodny, ale w przewadze termika służyła jak najlepiej, świetnie też że miał burze i opad powyżej normy. Mimo to wydaje mi się jakiś bez wyrazu, wolę lipiec 1983.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum