Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 17 Kwiecień 2024, 12:32
Myślę, że wręcz przeciwnie - Piotrowi chodzi o cudowny i stabilny okres wiosenki w Krakowie od 10 do 25.04, który zapewniał jako takie opady, kilka słabych burzałek, temperatury na poziomie 0/+3K bez chłodów, ale też bez psychicznej Turcji, ilości słońca spore, ale w granicach rozsądku, nie był to kwiecień 2018-2020 vol2
Ja się już nauczyłem, że jak mówię o kwietniu 2023 - tym co było jego esencją, a nie epizodyczną przywarą - to staram się podawać ramy czasowe, a nie odnosić się do całego miesiąca. Wszak to co się działo między 2/3 a 7.04 i w końcówce jest też niestety nieodłączną zakałą na kwietniu 2023. Podkreślenie, że chodzi o cudowną Aturcję między Wielkanocą a 25.04 sprawiłoby, że komentarzy Pawła i Jorgusia by się dało uniknąć
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 17 Kwiecień 2024, 17:09
pawel, w żadnym z tych linków nie dałeś Krakowa
Poza tym co jest złego w +1K i to względem sklaunowanej normy 1991-2020? Lepsze to niż jakieś odchyły +5K przy pustyni, a tylko takie są możliwe, poza może wybitnym przypadkiem z 2014 roku
Wysłany: 17 Kwiecień 2024, 19:36
Janekl, na klimat Kaszub poza zimą
Te Twoje pomiary są tak absurdalne często, że aż się ma wrażenie, że twój czujnik zaniża, ale jak widzę te patologiczne zdjęcia białego ścierwa o nieprzyzwoitych porach roku, to widać, że to chyba serio jakaś eksklawa Laponii (bo południowa część Skandynawii jest cieplejsza...)
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 19 Kwiecień 2024, 06:50
kmroz napisał/a:
Janekl, na klimat Kaszub poza zimą
Te Twoje pomiary są tak absurdalne często, że aż się ma wrażenie, że twój czujnik zaniża, ale jak widzę te patologiczne zdjęcia białego ścierwa o nieprzyzwoitych porach roku, to widać, że to chyba serio jakaś eksklawa Laponii (bo południowa część Skandynawii jest cieplejsza...)
Myślę ,że mój czujnik nie zaniża bardziej obawiam ,że zawyża. Czasami porównuję do innych stacji na przykład do Goręczyna ale jest to stacja hydrologiczna ale temperatura też jest tam. I większości jest w miarę podobna a czasami nawet niższa czy lekko wyższa. Wiadomo ,że na przykład zimą i jeszcze teraz duże znaczenie ma zachmurzenie więc czasami nawet na nie wielkich odległościach może być większa różnica.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum