Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 26 Sierpień 2023, 15:07
W tym roku upadła seria ciepłych 20 lipca
W 2023 utrzymały się
Seria chłodnych majów
Seria ciepłych czerwców
Seria zimnych 2 kwietnia
Seria ciepłych końcówek czerwca
Seria ciepłych lat
Seria genuanów w najcieplejszym okresie roku
Seria ciepłych III dekad lutego
No i kwiecień w tym roku stał się zimną serią (trzy zimne obok siebie)
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 30 Sierpień 2023, 16:49
20 lipca nie był serią, bo w 2021 był sielski xd
Zamiast niego bym dał upadek seryjki trzech z rzędu goruncych 11 maja, choć trzeba wyróżnić że na tamten moment to kuźwa nie wiem czy nie był najcieplejszy dzień maja 2023 i tak xdd
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Sierpień 2023, 00:47
Mi tam na chłodnym sierpniu nie zależy- bo wówczas na 95-99% o rześkim wyżu nie będzie mowy, tylko o pluchach z ewentualnymi chłodniejszymi nocami (oczywiście w przerwach od opadów), a mi tam w późniejsze fazie lata, jesienią i wczesną zimą bardziej się podoba wyższe usłonecznienie. Jak miałby taki miesiąc być chłodny, to głównie za sprawą początku i środku, a nie końca, bo ochłodzenia w okolicach rozpoczęcia roku szkolnego mimo że nie należą zwykle do specjalnie długich i przeważnie nie oznaczają całkowitego zakończenia "wakacyjnej" pogody, to jednak są nazbyt znane.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Sierpień 2023, 10:48
Ogólnie okresy świąteczne w grudniu z reguły podnoszą anomalię temp. miesiąca. Największe prawdopodobieństwo wystąpienia zimowej pogody zwykle występuje gdzieś w jego samym środku i trwa nie dłużej niż kilka dni.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum