Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16344 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 14 Marzec 2023, 03:41
Według prognoz długoterminowych modelu ECMWF sprzed kilku dni przełom marca-kwietnia może minąć chłodno, jednak anomalie rzędu -1 C/-2 C nie wydają się szczególnie groźne (większe odchylenie ma się pojawić w północnej części Polski), oby tylko w tych okresach temp. nie różniły się za bardzo od siebie...
Cokolwiek by się nie działo, to próbuję się pocieszać, że sytuacja sprzed roku raczej nie powinna nam grozić- tzn. tutaj chodzi mi o południowe, centralne i wschodnie regiony Polski.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 14 Marzec 2023, 12:13
FKK napisał/a:
Najlepiej aby kwiecień i maj były ciepłe, ale równocześnie o zachmurzeniu i opadach analogicznych do minionego października. To byłby najlepszy kompromis bo było by ciepło ale bez zagrożenia suszą.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16344 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 15 Marzec 2023, 09:50
Rozumiem
Ja tam ostatni październik miałem niewiele bardziej mokry od przedostatniego- w tym miesiącu większe usłonecznienie nie chodzi za bardzo w parze z sumą opadów deszczu. Październik 2021 był bardzo słoneczny, 2022 raczej jeszcze trafił na wyższą półkę co do słońca, ale już tak "ładny" nie był, a 2020 wiadomo- trochę pogodniejszych dni pojawiło się na początku i pod koniec, ale nic szczególnego...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum