Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Stabilne lekkie ciepło, bez żadnych fajerwerków, jednak poza krótkimi epizodami cały czas nieźle. Ciepło potrzymało do ostatniej dekady, co zdarza się rzadko.
Listopad miał też dużo potrzebnego wiatru. Co do pogodności, to ciężko mi ocenić mając jedynie dane średniego dobowego zachmurzenie i to ogólnego (a nie konkretnego typu). Ale na pierwszy rzut oka, wydaje mi się, że niewiele było tego stratusa.
Jeszcze mogło by regularniej padać i naprawdę ciężko się do czegoś byłoby przyczepić.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 26 Listopad 2019, 21:08
U mnie bardzo ładny listopad, choć nie taki ciepły, nieznacznie powyżej normy. Winę za to ponoszą dość chłodne noce, będące pokłosiem wysokiego usłonecznienia (92 godziny to jedna z wyższych sum w historii). Po niezłym, aczkolwiek dość chłodnym początku (termiczna zima 4 listopada), bardzo ładna była dekada plus jeden dzień od 8 do 18 listopada, kiedy oprócz dużej ilości pogodnego nieba (średnio 4,8h słońca na dzień), przyniósł ciepłe dni. W tym czasie tylko raz nie zanotowano 10 stopni, zaś dwukrotnie temperatura przekroczyła 15. Trzeba było jednak zapłacić za to przymrozkami. Jedyne dwie ciepłe noce w całym tym listopadzie wystąpiły podczas pochmurnego ocieplenia 23-24 listopada (dzięki temperaturom maksymalnym przekraczającym 10 stopni i dość niewielkim amplitudom, były to najcieplejsze doby miesiąca). Ogólnie II połowa miesiąca była dość stereotypowo nudna, jednak dwa ostatnie dni łagodnie zanurkowały w zimę poprzez zaopatrzenie w dość zdecydowane przymrozki przy jednoczesnym powrocie anomalnego usłonecznienia, jakie przedłużyło się na całą I dekadę grudnia (tak pogodną jak w 2006).
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum