Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 2 Listopad 2023, 20:38
Bartek617, Jest ulokowana na Pogórzu, a tegoroczny październik po prostu bardzo sprzyjał stacjom na Pogórzu/wyżynach, co widać chociaż po stacjach w Katowicach i Nowym Sączu.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Listopad 2023, 21:04
Nom średnie temp. za październik były oficjalnie wyższe o 1-2 C na stacjach synop w miejscowościach położonych na południu PL względem centrum, oraz ok. 2-4 C względem północy.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 9 Listopad 2023, 14:37
Ten październik ciepły nie był no ,może ten jeden dzień kiedy maksymalnie było 22,9*C choć wiatr i tak to popsuł. Nawet średnia miesięczna października zeszłego roku było o 1,5*C wyższa niż w tym roku. Dla mnie byłby ciepły październik gdybym miał takie temperatury jak Wrocław,Kraków wtedy bym się cieszym ładną pogodą.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Listopad 2023, 14:58
Z mapy wynika, że nasi południowi sąsiedzi (m. in. Czechy, Słowacja), oraz dalej od Austrii i Węgier jeszcze trochę na południe dominowała wyraźniejsza czerwień na mapie. Polska czy Niemcy mają względnie "skromną" tą czerwień, choć oczywiście mocniejsza była w południowych częściach państw.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
W moim regionie był to najcieplejszy październik od 22 lat
U mnie kilka ostatnich było cieplejszych a w zeszłym roku to średnia o 1,5*C ale to też dlatego ,że w zeszłym roku maksymalna tylko raz była jednocyfrowa i ani razu nie było przymrozku.
Wysłany: 21 Listopad 2023, 18:06
Nasz skrót myślowy to wartości numeryczne temp. powietrza pojawiających się (nie zawsze, ale w dużej mierze) na oficjalnych pobliskich stacjach synoptycznych. Statystyki liczbowe mogą jak najbardziej być niezgodne z naszymi osobistymi odczuciami lub z pozostałymi parametrami temp.
Np. kwiecień 2020 był miesiącem niespecjalnie ciepłym (oficjalnie raczej minimalnie powyżej termicznej normy), ale przez okoliczność, że temp. dzienne regularnie wynosiły po 10+ C oraz świeciło dużo słońca, można było odnieść inne wrażenie- w uproszczeniu ten miesiąc (tak jak wiele innych) można pamiętać zupełnie inaczej, niż w rzeczywistości wyglądał.
Październik 2016 dla odmiany możemy kojarzyć jako zimnicę, bo często padał deszcz i temp. dzienne były nieszczególnie wysokie, ale jak zwykle w takich sytuacjach być powinno, temp. nocne z reguły neutralizowały sytuację.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum