Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6963 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 5 Listopad 2023, 08:47
Bartek617 napisał/a:
Chciałbym spędzić kiedyś wakacje w Egiertowie lub innej kaszubskiej miejscowości.
Przecież nie ma problemu we wakacje wyjechać sobie i zobaczyć jak jest. Samo Egiertowo ogólnie nic nie ma jedynie lasy a jeziora kilka kilometrów dalej. Najwyższy szczyt Wieżyca w lini prostej 4/5 km. Ale ogólnie Kaszuby są naprawdę piękne zresztą na you Tubie ,jest sporo filmików. Klimat też nie jest taki zły a zwłaszcza kiedy są w całej Polsce upały a u nas dosyć przyjemna temperatura a zimą też jest fajnie bo na ogół śniegu jest więcej i dłużej trzyma . Są w miarę czyste jeziora,rzeki no i sporo atrakcji zwłaszcza jak ktoś umie szukać. Zapraszam w moje rejony.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16311 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 5 Listopad 2023, 11:05
Super, może kiedyś przyjadę pociągiem czy autokarem albo samochodem (ale ostatni środek transportu już raczej wchodziłby w grę tylko z kimś z Rodziny- nawet mając prawo jazdy nie odważyłbym się na tak odległą podróż za kierownicą).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16250 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 5 Listopad 2023, 18:04
Bartek617 napisał/a:
Super, może kiedyś przyjadę pociągiem czy autokarem albo samochodem (ale ostatni środek transportu już raczej wchodziłby w grę tylko z kimś z Rodziny- nawet mając prawo jazdy nie odważyłbym się na tak odległą podróż za kierownicą).
A to czemu Ja będąc "w swoim czasie" nieco młodszy od Ciebie zjeździłem "kawał Polski" motocyklem (WFM-125). To była "frajda" Samochody były wtedy dla osób lepiej sytuowanych.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16311 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 5 Listopad 2023, 19:07
Podróże tak dużo wtedy nie kosztowały co teraz.
Szczerze, obawiałbym się trochę, że im dłuższą odległość będę miał do pokonania, tym większe będzie prawdopodobieństwo jakiejś awarii lub wypadku (niekoniecznie z moim udziałem, ale samo bycie świadkiem takich zajść nie należy do sympatycznych widoków).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16250 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 5 Listopad 2023, 19:18
Bartek617 napisał/a:
Podróże tak dużo wtedy nie kosztowały co teraz.
Wtedy litr benzyny kosztował około 5 zł. Dla porównania chleb 4 zł, kg cukru 12 zł, a kg wołowiny z kością 30 zł. Bilet tramwajowy w Warszawie 50 gr, autobusowy 80 gr. Bilet do kina około 10 zł. Średnie zarobki oscylowały w okolicach 2000 zł.
Bartek617 napisał/a:
Szczerze, obawiałbym się trochę, że im dłuższą odległość będę miał do pokonania, tym większe będzie prawdopodobieństwo jakiejś awarii lub wypadku (niekoniecznie z moim udziałem, ale samo bycie świadkiem takich zajść nie należy do sympatycznych widoków).
Nie bądź takim pesymistą. Takie rzeczy niekiedy się zdarzają, ale niekoniecznie muszą zdarzyć się Tobie lub "ma Twoich oczach".
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Wysłany: 6 Listopad 2023, 22:48
Nom, wyraźnie mniejszy był obrót pieniądza w gospodarce- niższe pensje czy płace, ale również wydatki, z podatkami pewnie podobnie się sprawa miała. Co prawda to prawda, ale wolę chuchać na zimne- ja się przewracam czasami chodząc (lub biegając) czy jeżdżąc na rowerze, to co będzie się działo w aucie.
Z punktualnością pociągów rzeczywiście różnie może być , jednak w sumie mogę się zgodzić z argumentem, że wyjazd z moich stron do Gdańska (i okolic) do jakichś niebagatelnie wielkich raczej nie należy.
Samolot jest rzeczywiście szybszym środkiem transportu, ceny raczej też są korzystne, do samego lotniska mogę w zasadzie na piechotę iść (dotrę do celu w kilkadziesiąt minut, maks. godzinę czasu) jednak ja nie mam tak wprawy, jak już się znajduję w środku- przez powietrze to podróżowałem zaledwie kilka razy w życiu- z polskich lotnisk to chyba nawet częściej startowałem z katowickiego (tzn. nie z aeroklubu sportowego blisko autostrady A4 i centrum najbardziej znaczącego miasta w regionie, tylko z portu lotniczego znajdującego się ok. 30-40 km na północ) , stosunek Ktc do Kr jako miejsca startu był chyba 2:1 lub 3:2 w ciągu mojego całego życia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum