Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 19 Listopad 2023, 12:25
1. Polaryzacja listopada
2. Polaryzacja marca
3. Znaczne ocieplenie czerwców
4. Lipiec jako najmniej anomalny miesiąc lata
5. Znaczne ocieplenie październików
6. Ogólnie znaczne ocieplenie się sezonów jesiennych
7. (coś za co przed dwoma laty bym tu zrobił dym xD) zakończenie trendu spolaryzowanych sierpniow od 2019 (niby 2021 lekki polar, ale jakby wyciąć 13 - 16.08 to już byłby neutralny)
8. Zanik trendu wzrostowego lipcow od 2020 (niby jednoznacznie spadkowy był tylko w 2021 i 2023, ale 2020 i 2022 też nie były wzrostowe)
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16311 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 19 Listopad 2023, 12:54
Punkty 1-4 (a przynajmniej 1, 2, 3, w punkcie 4 liczę niezmiennie na sierpień) mi się niespecjalnie podobają- reszta jest jednak raczej przynajmniej dla mnie w porządku.
Tak na podstawie tendencji temp. w trakcie miesiąca (jaki trend dominuje od jego początku do końca) sytuacja u mnie wygląda następująco (by w każdej sekcji było po równo)- lipca mógłbym w sumie dodać do "niewyraźnego wzrostu".
Hobby: Meteorologia Pomógł: 26 razy Wiek: 28 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 5461 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 25 Listopad 2023, 10:52
Aha, jeszcze takie trendy jak:
od 2018 brak opadów śniegu w październiku
również od 2018 brak pokrywy 10 cm i większej w listopadzie(może nie dojdzie do przełamania )
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16311 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Listopad 2023, 12:12
Brak opadów śniegu w październiku przynajmniej na nizinach i wyżynach to norma (co innego jakiś symboliczny opad krupy przy bardziej arktycznych masach powietrza), gorzej już jednak rzeczywiście sytuacja wygląda z obszarami podgórskimi (przynajmniej od ok. Myślenic na południe) i górskimi.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum