Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 6 Lipiec 2019, 07:34
Mnie nie pobijecie Mój tata urodził się w kwietniu 1958, a ciocia podczas największej fali mrozów zimy 1963 xD a najmłodszy (najmłodsza) członek mojej rodziny przyszła na świat w grudniu 2015
Co do kwietnia 1996, to ocieplenie z III dekady musiało wydawać się falą upałów Przecież po takiej zimnicy to był szok, a i kwiecień sam w sobie nie kojarzył się z gorącymi dniami. Choć często porównuję kwiecień 1996 do kwietnia 2013,to okazuje się że był od niego jednak znacznie chłodniejszy (7,3 vs 9,5 stopnia). Przebieg pogody okazał się jednak dosyć podobny. Dużą zaletą było wiele pogodnych, a wręcz bezchmurnych dni, więc trafiło się kilka okazji ku temu, by nareszcie poczuć wiosnę. Opcjonalnie lato
https://youtu.be/z-KjU1Z-ZbE ale to przeraża...
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 25 Czerwiec 2020, 22:42
FKP napisał/a:
24 kwietnia 1996: Nie ma liści lub jest ich niewiele i palą się łąki
Tamten kwiecień był strasznie suchy i słoneczny jak na swój czas. Te pożary były po wybuchu lata na początku 3 dekady kwietnia no i do tego ta zima wcale nie była taka śnieżna, jak niektórym się wydaje . Przy zimach 2005/6, 2009/10, a nawet 2010/11 i 2012/13 wygląda pod tym względem żałośnie . Po prostu śnieg utrzymywał się bardzo długi czas, ale nie dziwota, jak to było jeszcze konkretniejsze lustro pory ciepłej 2018, od początku listopada do połowy kwietnia cały czas było tylko bardzo/anomalnie zimno
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 14 Luty 2021, 01:42
Tak jak w innym wątku wspominałem był to miesiąc drastyczny, kwiecień 2013 trochę poszedł w jego ślady. Obydwa miesiące wystąpiły po konkretnych zimach.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum