Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Sierpień 2024, 11:16
Potrafią rzeczywiście występować "chłodniejsze" noce (zwłaszcza kilkanaście czy kilkadziesiąt lat temu, gdy występowały na ogół większe rozrzuty między temp. dzienną a temp. nocną), ale tym razem tmin. na poziomie ok. +15 C dobrze się trzymają, przynajmniej w moich stronach.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 20 Sierpień 2024, 16:35
Będzie i to w najbliższych dniach (upalny weekend).
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
20 czerwca o godz. 22:50 Słońce weszło w znak Raka rozpoczynając astronomiczne lato, które potrwa do 21 września. Kalendarzowe lato rozpoczęło się 22 czerwca i potrwa tak jak astronomiczne do 21 września.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 20 Sierpień 2024, 18:05
Bywa i tak. Właśnie dlatego urlopowe wyjazdy najchętniej planowałem jeszcze przed okresem wakacyjnym, gdy w miejscowościach wczasowych łatwo było o noclegi nawet jadąc "w ciemno", także nie było tam zbytniego tłoku.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 20 Sierpień 2024, 20:12
W czerwcu ostatnio zdarzają się dni gdzie temperatura przekracza 25 stopni a nawet dochodzi do 30 stopni ale już we wrześniu to już bardzo rzadko wyjątkiem był zeszłoroczny wrzesień gdzie bo było kilka dni ponad 25 stopniową temperaturą. Ale na przykład 2 lata temu we wrześniu temperatura ani razu nie doszła nawet do 20 stopni i takich wrześni miałem kilka a w czerwcu chyba nigdy to się nie wydarzyło.
Wysłany: 20 Sierpień 2024, 20:34
Z tym różnie bywa. Pamiętam lato roku 1980 (pamiętne ze strajków) kiedy prawie nie rozstawałem się z koszulą z długimi rękawami oraz kurtką. A w którymś z lat 80-tych przełom września i października, gdy w słoneczny weekend wybrałem się na plażę. Jedynym mankamentem była konieczność wcześniejszego powrotu (długość dnia).
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Sierpień 2024, 21:25
Temperatura przekracza +25 C w czerwcu, ale głównie z tego co mój termometr przynajmniej rejestrował, dzieje się to w 2 poł. miesiąca. Co innego takie studenckie przekroczenia "20" (przedział 20-25 C)- taki przedział temp. rzeczywiście może przy dobrych wiatrach codziennie do sesji występować (przekroczenia "25" bywają wtedy pojedyncze).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum