Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Maj 2022, 19:08
A tak wyglądały temp. dzienne (w godz. 6-18) na większości ukraińskich stacji w tym miesiącu- na tych na zachodzie kraju temp. układały się z grubsza podobnie do tych na polskich posterunkach i tym samym panowała bardziej kompromisowa i umiarkowana pogoda: dane pozwalają przypuszczać, że podczas głębszego ochłodzenia tam pojedynczy płatek nie spadł (z przykładów Chmielnicki, Lwów, Tarnopol), zaś na wschodzie państwa zaznaczał się wyraźny kontynentalizm (np. Dniepropetrowsk, Donieck, Ługańsk): od wyrazistego słonecznego gorąca, a punktowo konkretniejszych upałów na początku miesiąca (kanikuły trwały tam tydzień) do niemalże całodobowych mrozów (wraz z opadami białej magii). Jak tak popatrzyłem na jeszcze inne parametry oraz na pogodę, to chyba najbardziej podoba mi się zestawienie reprezentujące miasto Iwano-Frankiwsk, ewentualnie też Równe lub Sarny (te miejsca też raczej zostały szczęśliwie pominięte przez śnieżny epizod). Podczas zimnic (na przełomie 2 i 3 dek. miesiąca) w sumie najlepsze zdanie miałem o stacjach nadmorskich na południu UKR (m. in. Jałta, Kercz, Odessa), ale one niestety często w ciągu miesiąca zaliczały też ciepłe noce oraz też często dobowe amplitudy temp. były w ich obrębie niezbyt wielkie (a ich świadomym wielbicielem to się chyba nigdy nie stanę, niezależnie od pory roku)...
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Maj 2022, 23:14
Czasami się tak zdarza, że na Ukrainie początki październików przebiegają bardzo ciepło. Ale polaryzacja termiczna jest zwykle bardziej tam widoczna niż u nas, dlatego w sumie wolę raczej nasze polskie warunki.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 14 Październik 2022, 13:18
Tu raczej plusik w Toruniu. Ocieplenie na początku w 2/3 spoko, tylko ten 2.10 rozstrzelać, potem dość długo taka przeciętność i nieco prawdziwości się pojawiło w okresie 16-23.10, ale mniej niż bym oczekiwał. Ostatnie 8 dni takie mieszane uczucia, niby przy tym ociepleniu "lało codziennie", ale raz, że poważniejsze sumy tylko nocami, a dwa, że za dnia dupsko jednak wyłaziło w niewielkich ilościach. No i ostatnie 3 dni też na względny plus, głównie ze względu na mroźną noc 29/30.10.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Wysłany: 14 Październik 2022, 14:46
Ten przypadek się pewnie raczej spodoba osobom, które cenią sobie "antyzłośliwość", chociaż na przełomie 2 i 3 dek. października zachmurzenie mogło być naprawdę niższe, zwłaszcza że po zakładce z wiatrem widzę, że nie było ono raczej spowodowane przez mgłę, może jednak chmury warstwowe były na niebie obecne... Ale formalny zupełny brak opadów w tym okresie jeśli nie cieszy, to chociaż trochę dodaje ulgi. Chociaż w sumie poza górami i ewentualnie obszarami podgórskimi śnieg chyba w tamtym miesiącu w Polsce nie padał, pamiętam z głowy, że już bardziej się we znaki dawał we wschodniej połowie Ukrainy.
Wysłany: 4 Listopad 2024, 17:43
Dzisiaj jak po 2 latach wszedłem na to zestawienie, zauważyłem, że z bazy (w tamtym okresie) zniknęły stacje synoptyczne od miast: jak np. Tarnopol (z zachodniej części kraju) czy Charków (ze wschodniej części państwa). Dane pogodowe są co prawda możliwe do odtworzenia na innych stronach, ale niestety już nie na portalu ogimet...
Swoją drogą zastanawia mnie skąd się wzięła nazwa Charków (Kharkiv)? Chyba nie jest to miasto składające się z gruźlików czy innych osób mających kłopoty z płucami oraz częstym kaszlem... Do rejonu Czarnobyla (a zwłaszcza skażonego terenu po katastrofie elektrowni jądrowej) jest jednak spory kawałek drogi.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum