Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
MAGIA W KUCHNI
Autor Wiadomość
Magia 
Poziom najwyższy


Hobby: Sport
Pomogła: 96 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 4232
Wysłany: 11 Listopad 2023, 23:43   

zgryźliwy tetryk napisał/a:
A co sądzisz o tym niemieckim przysmaku :?:


Ogólnie nie przepadam za wędzonym schabem w kapuście. Nie moje klimaty. Z niemieckich potraw wolę Schwäbischer Kartoffelsalat. :-)
 
     
zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek



Hobby: Inne
Pomógł: 326 razy
Wiek: 78
Dołączył: 16 Lut 2019
Posty: 16239
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 12 Listopad 2023, 17:27   

A ja golonkę po bawarsku. https://kuchnialidla.pl/golonka-po-bawarsku
_________________
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
 
     
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności



Hobby: Większość z wymienionych
Pomógł: 130 razy
Wiek: 25
Dołączył: 01 Maj 2019
Posty: 12352
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 12 Listopad 2023, 23:30   

Za tłustymi potrawami i tego typu "ciężkimi" smakami jakoś szczególnie nie przepadam. Golonkę w piwie akurat lubię, ale na zasadzie "od czasu do czasu", nie tak abym mógł się nią zajadać szczególnie często. Zwykła ugotowana w wodzie jakoś mi nie podchodzi, trochę bez wyrazu jak dla mnie.
Sałatka ziemniaczana ujdzie, choć mam inne ulubione sałatki :) Niemieckie potrawy nieszczególnie mi leżą - wolę specjały szwajcarskie i austriackie z większym udziałem sera i mniej tłuste.
_________________
Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina :jupi:

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:
 
     
zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek



Hobby: Inne
Pomógł: 326 razy
Wiek: 78
Dołączył: 16 Lut 2019
Posty: 16239
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 13 Listopad 2023, 16:52   

PiotrNS napisał/a:
Zwykła ugotowana w wodzie jakoś mi nie podchodzi, trochę bez wyrazu jak dla mnie.

Chyba, że ugotowana jest w kapuście kiszonej. Tak samo gotować można "ratki" czyli nóżki wieprzowe. https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/potrawy-miesne/nozki-wieprzowe-w-kapuscie/
https://pychotka.pl/nozki-wieprzowe-lub-golonka-w-kapuscie-z-grzybami
_________________
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
 
     
Magia 
Poziom najwyższy


Hobby: Sport
Pomogła: 96 razy
Dołączyła: 25 Kwi 2019
Posty: 4232
Wysłany: 11 Grudzień 2023, 23:24   

PIERNIK Z POWIDŁAMI I MARCEPANEM




Szybki, prosty, przełożony nadzieniami jeszcze przed pieczeniem.
Mięciutki i aromatyczny, gotowy do podjadania od razu.
Składniki ciasta:
500 g mąki pszennej
200 g miodu
100 g masła
100 g cukru trzcinowego
1 jajko, duże
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
opakowanie przyprawy do piernika
słoik powideł śliwkowych
200 g masy marcepanowej
W garnuszku rozpuścić masło z miodem, cukrem i przyprawą do piernika, masa ma być ciepła, jednak nie wrząca.
Do przesianych sypkich składników dodać mokre, wymieszać dodać lekko roztrzepane jajko i wymieszać raz jeszcze.
Ciasto schłodzić w lodówce. Foremkę 20 x 30 cm włożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na wielkość foremki. Pierwszą część przełożyć do formy, posmarować powidłami, posypać startym marcepanem. Położyć drugą część cista, piec 45 minut w 175*.
Jeszcze gorący
posmarować lukrem, przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i soku z cytryny.
Masę marcepanową kupuje w Lidlu w 200 g kostkach.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Akagahara style created by Naddar modified v0.8 by warna
Copyright © 2018-2024 Forum LUKEDIRT
Wszelkie prawa zastrzeżone
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 10