Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 12 Listopad 2023, 23:30
Za tłustymi potrawami i tego typu "ciężkimi" smakami jakoś szczególnie nie przepadam. Golonkę w piwie akurat lubię, ale na zasadzie "od czasu do czasu", nie tak abym mógł się nią zajadać szczególnie często. Zwykła ugotowana w wodzie jakoś mi nie podchodzi, trochę bez wyrazu jak dla mnie.
Sałatka ziemniaczana ujdzie, choć mam inne ulubione sałatki Niemieckie potrawy nieszczególnie mi leżą - wolę specjały szwajcarskie i austriackie z większym udziałem sera i mniej tłuste.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Sport Pomogła: 96 razy Dołączyła: 25 Kwi 2019 Posty: 4232
Wysłany: 11 Grudzień 2023, 23:24
PIERNIK Z POWIDŁAMI I MARCEPANEM
Szybki, prosty, przełożony nadzieniami jeszcze przed pieczeniem.
Mięciutki i aromatyczny, gotowy do podjadania od razu.
Składniki ciasta:
500 g mąki pszennej
200 g miodu
100 g masła
100 g cukru trzcinowego
1 jajko, duże
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
opakowanie przyprawy do piernika
słoik powideł śliwkowych
200 g masy marcepanowej
W garnuszku rozpuścić masło z miodem, cukrem i przyprawą do piernika, masa ma być ciepła, jednak nie wrząca.
Do przesianych sypkich składników dodać mokre, wymieszać dodać lekko roztrzepane jajko i wymieszać raz jeszcze.
Ciasto schłodzić w lodówce. Foremkę 20 x 30 cm włożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na wielkość foremki. Pierwszą część przełożyć do formy, posmarować powidłami, posypać startym marcepanem. Położyć drugą część cista, piec 45 minut w 175*.
Jeszcze gorący
posmarować lukrem, przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i soku z cytryny.
Masę marcepanową kupuje w Lidlu w 200 g kostkach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum