Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 14 Kwiecień 2022, 11:44
Chociaż prognozy niektórych modeli wyglądają kusząco, ale szkoda by było tak ładnie ujemnej anomalii. Mógłby się trafić ciepły i mokry epizod do 25.04, a potem na koniec miesiąca lodowata lampa z powolnym trendem wzrostowym, który przeszedłby na plus od 1.05
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 138 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11999 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 14 Kwiecień 2022, 15:16
Jacob napisał/a:
a potem na koniec miesiąca lodowata lampa z powolnym trendem wzrostowym, który przeszedłby na plus od 1.05
Majówka powinna być conajmniej taka jak w 2009 roku (chociaż wtedy 1 maja był stosunkowo chłodny). Majówki z lat 2012 i 2018 też były całkiem eleganckie - choć dla niektórych osób pewnie zbyt letnie
Natomiast najgorsza majówka w całym moim życiu była najprawdopodobniej w ubiegłym roku
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 14 Kwiecień 2022, 15:22
No tu się zgodzę, że 2021 najgorsza
Myślę, że w tym roku będzie dość podobna do 2009, tylko cieplejsza i z trendem wzrostowym, bo tu go nie miała, tylko każdy kolejny dzień był mniej wietrzny i bardziej amplitudowy xD
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 14 Kwiecień 2022, 21:07
Na razie wygląda na to, że na krótko przed okresami świątecznymi lubią się pojawiać ochłodzenia: może tak samo los potoczy się Majówki jak i Wielkanocy. Mi tam gorące Majówki wyraźnie zbrzydły , za przyzwoitą kombinację termiczną uważam coś podobnego do ostatnich 3 dni (wraz z dzisiejszym- kolejność dowolna).
Dzisiaj prognozy wskazują na ciepły koniec kwietnia , ale czy taki stan rzeczy się utrzyma (naprawdę jeszcze nie tak dawno temu widoczne było zupełnie co innego w prognozach długoterminowych), to wolałbym nie przesądzać... W każdym razie wolałbym bez wątpienia chłodniejsze wiązki... Niestety również chwile deszczowe znów są ograniczone do minimów i charakter opadów może być prędzej owocem zjawisk pobocznych, a to oznacza z góry niesprawiedliwość opadową (sumy opadów przelotnych przy wysokich temp. jednak są zwykle bardziej zróżnicowane niż przy niskich: podczas gdy przy opadzie śniegu lub opadzie deszczu przy temp. maks. 10-15 C różnice nie przekraczają kilku mm, to przy opadach przelotnych deszczu podczas temp. wyższych w porze ciepłej [od ok. +20 C wzwyż] należy się liczyć zarówno z bezwzględnym zerem jak i z 2-cyfrową, od święta z nawet blisko 3-cyfrową sumą dobową wody, zwłaszcza w obszarach podgórskich i górskich, więc nie zdziwię się zbytnio, jak będziemy mieli ponownie do czynienia z sytuacją, że jedne okolice będą całkiem usychać, a drugie naprawdę niewiele od nich oddalone będą dla odmiany często zmagać się z podtopieniami)... Powrót do uczelni po Świętach zapowiada się jak za dotknięciem różdżki już z ciepełkiem...
O ile na ogół trudno jest mi się doczepić do prawie samego końca przyszłego tygodnia (sobota i niedziela jednak już robią się kontrowersyjne...) , to ostatnie dni z tej prognozy to jednak nieporozumienie...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 15 Kwiecień 2022, 19:06
Dla południowej Polski (przynajmniej dla Górnego Śląska i Małopolski) szykuje się konkretny: chłodny, deszczowy i wietrzny tydzień , od następnego zaś prawdopodobnie wystąpi poprawa pogody, ale też temp. urosną (zarówno dzienne jak i niestety nocne; wiatr ma być codziennie obecny, ale w zasadzie cały czas bez szaleństw- kręcenie się wokół umiarkowanych wartości)… Chociaż w tą poprawę pogody nie chce mi się zbytnio wierzyć…
Może wyjdę na dziwnego, ale prognoza nadmorska bardziej mi się podoba- owszem, opadów brakuje , ale ta znikoma podatność na większe ocieplenia mi w obecnym okresie coś dziwnie zaczyna bardziej odpowiadać.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Może wyjdę na dziwnego, ale prognoza nadmorska bardziej mi się podoba- owszem, opadów brakuje , ale ta znikoma podatność na większe ocieplenia mi w obecnym okresie coś dziwnie zaczyna bardziej odpowiadać.
Te maksymalne temperaturki to dla marca są raczej niż dla kwietnia xd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum