Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Listopad 2023, 17:06
Styczeń 2022 (nigdy nie zapomnę jak w ciągu kilku sekund pojawiło się 2cm pokrywy z powodu burzy śnieżnej)
Luty 2022 (chociaż 2023 w sumie dużo się nie różni, poza tym może że rok wcześniej więcej wiało- obydwa te miesiące były wilgotne)
Marzec 2023 (więcej padało i też temp. nie miały takich amplitud)
Kwiecień 2023 (przedwiosenny ewenement trwał krócej, był słabszy, a także więcej opadów poza nim się pojawiało- chociaż obydwa kwietnie są dla mnie i tak raczej antywzorem, całe szczęście październiki dla odmiany trzymają na ogół dobry poziom, oby jak najdłużej)
Maj 2023 (przykro mi, ale tego maja dużo lepiej było z opadami)
Czerwiec 2022 (chociaż 2023 lepiej przebiegał pod względem braku burz [deszcze bez pomocy wyładowań to wspaniałe uczucie] , to jednak ważniejsze jest dla mnie ciepło pod koniec miesiąca na znak rozpoczęcia wakacji)
Lipiec 2022 (więcej padało niż prażyło)
Sierpień 2022 (ponownie sytuacja wygląda jak z lipcem: znalazłem się po stronie, w której można było liczyć na więcej chmur i opadów niż wysokich temp., w odróżnieniu do północnego-wschodu)
Wrzesień 2022 (2023 choć ładny i słoneczny, z opadami wyglądał gorzej i choć nie mam nic do ciepła, to dużo traci przez końcówkę)
Październik 2022 (chociaż 2023 niewiele w sumie mu ustępuje)
Listopad 2022 (nie jestem fanem polaryzacji tego miesiąca, a rok wcześniej miały miejsce powroty z przedzimia do jesieni)
Grudzień 2022 (jeśli sprawdzą się gusła odnośnie ciepłego końca, to szykuje się kolejny parszywiec- ogólnie od ok. 2021 r. odnoszę wrażenie, że ten miesiąc zaczyna "schodzić na psy"- w 2021 r. jeszcze pogoda była co prawda z mojego punktu widzenia niczego sobie, ale inne rzeczy były zupełnie do kitu)
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 4 Sierpień 2024, 23:30, w całości zmieniany 2 razy
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 2 Styczeń 2024, 22:03
Jak już oceniamy ten rok to można dodać, że wstępnie z anomalia +1,40K zapisał się jako drugi najcieplejszy rocznik w historii (wiadomo nuda i chleb powszedni . Wstępnie wyszedł wręcz idelanie po środku między 2019 (+1,54K), a 2020 (+1,25K), więc przy różnicach > 0,1K można już spokojnie stwierdzić, że zostanie na 2 miejscu, ani nie wzrośnie nad 2019, ani nie spadnie poniżej 2020
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 2 Styczeń 2024, 22:25
Wydawało mi się, że po tej trzylatce 2018-2020, przynajmniej kilka lat potrwa zbastowanie i atak na podium przypuszczony zostanie dopiero najwcześniej w 2025. I jeszcze w I dekadzie sierpnia można było z dużą dozą prawdopodobieństwa zakładać, że 2023 raczej z najpotężniejszymi się nie będzie mierzyć. Jednak te ostatnie 4,5 miesiąca to dowaliło na prawdę solidnym globsonem, który wciągnął ten rok nie tylko do walki o podium, ale i o ściśle zwycięstwo. Jeszcze w okolicach 5 listopada, gdy jesień z osmańskiej dupy średniowiecza trwała w najlepsze, wydawało się, że 2023 jest na dobrej ku temu drodze. Dopiero ta zimna trzytygodniowka na przełomie listopada i grudnia jednak pozbawiła złudzeń.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum