Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16320 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 13 Maj 2021, 13:14
W kwestii prognozy TP (która pewnie też zostanie wyśmiana) nie da się dostrzec szczególnego pochodu ciepła, dla mnie jest to normalna prognoza, bez wariactw ani w 1 ani w 2 stronę: średnie dobowe mieszczą się w przedziale 10-15 C :
Czwartek (13.05.): +17 C/+8 C, burza z deszczem (z tego co mi się wydaje, to pewnie trzeba będzie dodać z 1/2-3 C, więc w sumie nie taka wielka ta wtopa, strefa opadowo-burzowa wprawdzie kieruje się w stronę Krakowa, ale chyba nic szczególnego nie będzie ani w mieście, ani poza nim, myślę, że lepiej podleje w godzinach nocnych)
Piątek (14.05.): +13 C/+11 C, deszcz
Sobota (15.05.): +19 C/+8 C, burza z deszczem
Niedziela (16.05.): +14 C/+10 C, deszcz
Poniedziałek (17.05.): +18 C/+7 C, burza z deszczem
Wtorek (18.05.): +14 C/+9 C, deszcz
Środa (19.05.): +12 C/+8 C, deszcz
Czwartek (20.05.): +19 C/+5 C, prawie bezchmurnie
Piątek (21.05.): +17 C/+7 C, zachmurzenie umiarkowane
Sobota (22.05.): +11 C/+10 C, deszcz
Niedziela (23.05.): +15 C/+7 C, burza z deszczem
Poniedziałek (24.05.): +13 C/+9 C, deszcz
Wtorek (25.05.): +15 C/+8 C, deszcz
Środa (26.05.): +18 C/+7 C, prawie bezchmurnie
Czwartek (27.05.): +21 C/+8 C, zachmurzenie małe
Piątek (28.05.): +18 C/+10 C, prawie bezchmurnie
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36424 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 13 Maj 2021, 13:21
Bartek617 napisał/a:
Czwartek (13.05.): +17 C/+8 C, burza z deszczem (z tego co mi się wydaje, to pewnie trzeba będzie dodać z 1/2-3 C, więc w sumie nie taka wielka ta wtopa, strefa opadowo-burzowa wprawdzie kieruje się w stronę Krakowa, ale chyba nic szczególnego nie będzie ani w mieście, ani poza nim)
Wcześniej dawała 13/15 na ten dzień, teraz to już żadna sztuka przewidzieć na kilka godzin, chociaż i tak wtopa o prawie 5 stopni, więc beka.
Co do dalszej części prognozy to naprawdę zdrowo się uśmiałem. Naprawdę nie wiem po co wstawiasz, ten portal, wraz z modelem GFS ostatnio się niemiłosiernie kompromitują.
Swoją drogą jakby to się jakimś cudem sprawdziwło to chyba mamy maj chłodniejszy niż rok temu xd Na szczęście taka patologia jest skrajnie mało prawdopodobna.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11993 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 13 Maj 2021, 13:35
U mnie są już prawie 23 stopnie, a miało być tylko 18 st
Ciekawe jak będzie jutro, bo według prognoz ma być niewiele ponad 10 stopni. Jednak obstawiam, że temperatura minimalnie przekroczy 15 stopni.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36424 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 13 Maj 2021, 14:11
Komentarz Alewisa jakby dwubiegunowy W jednym akapicie przyznaje, że mainstreamowe modele to gówno, a w drugim... powiela ich bzdury....
Cytat:
No takie pomyłki prognoz to akurat lubię. Pogoda miała się zepsuć już wczoraj w południe, a tymczasem wczoraj było w zasadzie pełne usłonecznienie i gorąco, a dziś zamiast 15 stopni i deszczu jest ponad 20 i też ładna pogoda. Dopiero teraz tych chmur się zrobiło więcej i może w dalszej części popołudnia coś będzie padało. Sprawdziła się prognoza nieco zapomnianego modelu UM, który przewidywał na wczoraj gorąco i słonecznie przez cały dzień i dziś też sporo przejaśnień i ciepło.
Dopiero jutrzejszy dzień zapowiada się „wisielczy” według wszystkich modeli. Max 11-13 stopni, zero słońca i sporo opadów.
Mnie cieszy to, że wreszcie się zakończył sezon grzewczy i z czasem będzie coraz cieplej a nie coraz zimniej. Choć te fusy GFS które nie widzą żadnych przekroczeń +20 do 25 maja są nieco demotywujące. No ale to fusy, nie musi się to sprawdzić.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16320 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 13 Maj 2021, 15:46
Wniosek jest taki, że pogoda wszystkich elegancko w konia czy ciula robi (żeby nie powiedzieć brzydziej). Nikomu i niczemu nie można zaufać, nawet samemu sobie.
Bardzo chciałem, by tak nas wyprowadziła w maliny w kwietniu, ale nie... pogodowe fatum w postaci zimna wtedy musiało nad nami wisieć...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 14 Maj 2021, 14:19
Dzisiejsze rozdanie TP (tak, pewnie zdąży temp. urosnąć o 2-3/4 C zanim rzeczywiście popada, czemu w kwietniu opady nie były tak "cierpliwe" i skłonne do opóźnień?) też raczej nie zachwyci osoby, które pragną gorąca, ale chciałbym naprawdę, by pojawiły się jeszcze jakieś pluchy, zanim się rzeczywiście może zrobić "za ciepło".
Wszystko przez zafajdaną blokadę cyrkulacji zachodniej. Nie dziwię się Krzysztofowi, że cały czas widzi bardzo ciepły i słoneczny maj, bo znajdujemy się w sytuacji, gdy pogoda bywa skrajna: albo chłodno/zimno i raczej pochmurno/deszczowo (wcześniej też śnieżnie), albo dla odmiany bardzo ciepło/gorąco i ultrasłonecznie (a opady raczej magicznie znikają- czego przykładem jest okres niedziela/poniedziałek-środa/czwartek). Obecne dni (od środy w zachodniej połowie Polski, od czwartku we wschodniej) są krótkotrwałym wyjątkiem, bo następuje próba połączenia tych 2 całkiem odmiennych światów (mas powietrza), ale wydaje mi się, że pod koniec tygodnia raczej zwycięży wariant z chłodem (przynajmniej w południowej Polsce).
W ciągu dnia pewnie temp. będą wyższe, ale nocą raczej podobne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum