Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16298 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Październik 2024, 22:29
Dla mnie to też nie jest tak, że stałem się wrogiem słońca, jednak ogarnia mnie pewien niepokój, gdy widzę obecnie większe różnice temp. w trakcie doby (a zachodzi nieco większe prawdopodobieństwo wówczas, że to sprawka bezchmurnego nieba). Dla mnie znaczne dobowe amplitudy temp. (i tym samym bardziej rześkie noce) mają jakiś tam sens, gdy długość dnia przyjmuje tendencję wzrostową. A jeśli chodzi o lokację czasową słońca, to zwykle tak mam, że w porze przejściowej i chłodnej wolę rozpogodzenia i przejaśnienia przed południem, a na wieczór chmury, z kolei w porze ciepłej przeważa raczej odwrotna sytuacja: większe zachmurzenie w trakcie dnia, a noce pogodne.
Projekcja dotycząca kolejnego sierpnia wzbudza swego rodzaju podziw, ale cuda się zdarzają. Nie jeden raz w życiu wydawało się, że miesiąc dla osób lubiących plusy w termicznej anomalii zostanie "spisany na straty" z uwagi na zbyt duże wartości ujemne, a później pod koniec okazywało się coś odwrotnego (i oczywiście w drugą stronę, choć biorąc pod uwagę dominujący kolor czerwonych cegiełek w tabeli meteomodel, można dojść do przemyśleń, że dodatnie odchylenia temp. wiodą większy prym).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16298 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Październik 2024, 13:14
Oby ta projekcja pozostała bardziej życzeniowa. Poza tym naprawdę trudno będzie o kropka w kropkę podobny miesiąc. Piękno pogody polega na tym, że praktycznie nie przynosi identycznych scenariuszy na każdym kroku.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 20 Październik 2024, 13:29
Jacob jak dla mnie to początkowe miesiące mogły by być takie jak podajesz czyli listopad,grudzień ,styczeń,luty i marzec a już później jedynie lipiec a reszta niestety nie dla mnie.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 26 Październik 2024, 21:16
2024
Kiłopad 5,3 st.
Dałplusa 2,3 st.
2025
Styczeń 5,0 st.
Luty -0,8 st.
Marzec 4,1 st.
Kwiecień 11,1 st.
Maj 18,3 st.
Czerwiec 18,5 st.
Lipiec 23,1 st.
Sierpień 19,5 st.
Wrzesień 13,6 st.
Październik 13,3 st.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 26 Październik 2024, 22:18
Ja nic nie chcę przewidywać, za bardzo ten rok mi dokopał Jedyna wróżba, o którą się pokuszę, to listopad poniżej normy. Byłoby ciekawie, gdyby pomimo tego wszystkiego co się wydarzyło, rok 2024 nie stał się pierwszym bez choćby jednego chłodnego miesiąca.
W przewidywaniach FKP styczeń, maj, lipiec i październik to jakieś jaja, musielibyśmy już do końca zatracić wszelkie granice w tym ocieplaniu klimatu. Ale największy odpał, w który mimo wszystko nie umiem uwierzyć, to ten chłodny sierpień... Trochę realizmu, drogi Fanie... Upraszam Cię o przyzwoitość...
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Wysłany: 26 Październik 2024, 22:28
Niespełna +20 C średniej dobowej za sierpień to przecież nie są niskie temp. (czy posługując się skrótem myślowym mogącym jednak niekiedy wprowadzać w błąd: nie jest to chłód). Lipiec 2006 w mojej ulubionej lokalizacji na terenie zachodnich Niemiec, która nie słynie raczej ze specjalnie wysokich średnich temp. (51.25 N, 8.15 E, ok. 350 m. n. p. m.) miał równe +20 C... przy otoczeniu lasu "15" to wyglądało na prawdziwe wyróżnienie.
Jeszcze dobrym zawodnikiem był 1994, tutaj niewiele brakowało do "2" w dziesiątkach.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 26 Październik 2024, 23:27, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 26 Październik 2024, 22:32
2024
Prawdziwkopad: +1,1 st. , 0,0 mm , 85,5 h
Dałpudru: -2,8 st., 9,1 mm, 44,2 h 📉
2025
Zgniczeń: +0,4 st. , 12,6 mm, 35,7 h
(Podkuj) Buty: -6,0 st. , 32,1 mm, 56,8 h
Marzzzec: +0,7 st., 61,3 mm, 89,3 h 📈
(Zasłużony) Kwieciuś: +10,6 st. , 68,9 mm, 143,4 h
Majuś: +14,4 st. , 142,6 mm, 188,8 h
Sielwiec: +16,9 st. , 76,7 mm, 290,1 h 📉
(Zasłużony) Piec: +23,4 st., 4,2 mm, 394,5 h
Sierpuś: +18,3 st., 47,9 mm, 242,4 h 📉
Wrzzzesień: +13,0 st. , 58,0 mm, 146,2 h 📈
Piździernik: +6,9 st. , 52,0 mm, 123,5 h 📉
Klasykopad: +4,7 st., 64,8 mm, 30,7 h 📉
Dałbieli: -0,3 st., 42,3 mm, 7,3 h
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Wysłany: 27 Październik 2024, 02:45
Myślę, że do końca roku temp. okażą się bliższe prognozom Fana niż Jakuba, chociaż jak będą dominować ewidentnie układy wyżowe, średnie dobowe będą lubiły być dosyć bliskie zera. Opady też w większej części jak się pojawią, to w warunkach niesprzyjających specjalnie zimie.
Styczeń w obu prognozach (zwłaszcza Fana) ma wysoką średnią (tutaj myślę że Jakub będzie miał punkt), luty niską (ale myślę, że Fan będzie bliższy prawdy), marzec raczej bliższy prognozom Fana, kwietnie obydwa mają wysoką średnią (lekkie wskazanie na Jakuba), maje tym bardziej (Jakub raczej będzie bliżej racji), czerwiec tak samo myślę (ten miesiąc lubi mieć średnie powyżej +15 C, ale raczej niedużo większe, co innego lipiec lub sierpień: tśr. ok. +20 C to wówczas częsty widok), wrzesień raczej będzie zgodny z Jakuba wizją i październik podejrzewam pośrodku (koło +10 C).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum