Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 3 Listopad 2021, 11:03
kmroz napisał/a:
PiotrNS napisał/a:
od teraz do końca II dekady maja możemy mieć liczbowo więcej dni chłodnych ciepłych
Bez przesady. Wielkie ochłodzenie szumnie zapowiadane przez niektórych malkontentów od 13.05 już zniknęło z prognoz i na te dni widać tmax koło 20 stopni w większości Polski - czy to naprawdę tak zimno?
A już się przebąkuje kolejne ocieplenie do temperatur rzędu 25 stopni na początku przyszłego tygodnia, więc proste pytanie - gdzie te dni chłodne?
Maj z powodu swoich pierwszych 8 dni nie będzie już rekordowo ciepły, ale nadal może wiele osiągnąć. W drugiej dekadzie raczej nie widać dni z ujemnymi anomaliami (chyba, że 19-20.05, ale wtedy cholera wie co będzie), a przecież jest jeszcze cała trzecia dekada. Maj 2007 zaczął zabawę właściwie dopiero od 20.05, wcześniej to był miesiąc chłodnawy. Jeśli dalsze ochłodzenia w prognozach, które niektórzy na meteomodel czy ŁŚ traktują jak wyrocznie, będą dalej tak spłycane, to nie można wykluczyć i maja z anomalią rzędu ponad +2K
Odbijam piłeczkę - było lipcowe uuglobciowanie Piotra, to teraz "urekordowianie" maja przez Kmroza Coś tu nie wyszło, ale kiedy przyszło ocieplenie, sam trzymałem kciuki za Twoją prognozę i nawet nie chciałem wyobrażać sobie, aby reszta maja była takim odrobinę cieplejszym majem 2004
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36424 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 3 Listopad 2021, 11:10
Akurat z tym szumnie zapowiadanym ochłodzeniem od 13.05 to faktycznie była beka, w mediach różnego rodzaju był taki skowyt, a w tych dniach (tak, wiem że nie wszędzie, ale chyba w większości kraju, skoro wychodziły znaczki anomalii na +) było w ciągu dnia tmax koło 20-22 stopni.
Tylko szkoda, że nie spocząłem na laurach i dalej upierałem się, że po 17.05 nie nastąpi ochlodzenie, ale szczerze byłem wtedy w niesamowitym amoku i naprawdę myślałem, że po tygodniu codziennych komrpomitacji GFS i ECMWF będą te komrpomitacje nadal trwać
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36424 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 3 Listopad 2021, 11:30
To było lokalne zjawisko w górach, dodatnia anomalia tych dni w skali kraju nie wzięła się znikąd
W kwestii jednej wielkiej kompromitacji mainstreamów na dni 13-17.05 (a właściwie 10-17.05, bo jeszcze było to niedoszacowanie ognia) będę akurat uparty i nie ustąpię tu ani na krok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum