Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36424 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 25 Marzec 2020, 00:04
Jacob napisał/a:
Ekstremalny lampion od 8 do 14 III zrobił robotę
Zdecydowanie, chociaż ze zdziwieniem odkryłem, że akurat u mnie okres od 1 do 7.03 też nie był wcale taki ciemny (brałem dane ZACHMURZENIA ze stacji na Okęciu).
Ale to może i nawet gorzej. Nuda do porzygu, i postępująca susza... Po już bardzo suchym i swoją drogą również bardzo nudnym lutym, do którego powoli tracę resztki sympatii....
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 2 Lipiec 2023, 20:34
Zrobię (raczej większy) update. Tylko, że uwzględnię tu całą serię od 1951 (chociaż w sumie i tak wyszło zgodnie z tytułem wątku xD, ale starsze lata też uwzględniłem)
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36424 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 2 Lipiec 2023, 21:32
Jacob, w przypadku 2008 - owszem, tylko w marcu trend jest problemem nie z uwagi samego trendu, a tego, że jest duża różnica w normach. Ciepła pierwsza połowa (nawet w takiej wersji ludzkiej) to nadal termiczna nijakość. Przykłady to 2019, 2020 czy właśnie 2008. A z drugiej strony zimna druga połowa marca, nawet jeśli nie pustynna/antyzłośliwa, to realnej zimy już nie da.
Natomiast 1977 to po prostu w Toruniu w moich oczach nudziarz od którego jednak myślę spokojnie z połowa marców XXI wieku była lepsza i nie rozumiem tego wyboru totalnie
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 2 Lipiec 2023, 21:34
kmroz napisał/a:
w tym roku to, czego nam oszczędziły te dwa zazwyczaj podłe miesiące, to nadrobił maj i niemała część czerwca
Mam wrażenie, że naprawdę to było nie uniknione i po prostu w pierwszej połowie roku, a zwłaszcza po suabej zimie, jesteśmy skazani na ciągnąca się conajmniej kilka tygodni, patologiczną pustynię, jedyne co to pozostaje wybór czy 1 połowa wiosny, czy może druga i zachaczenie o lato (chociaż rok temu była i w pierwszej i drugiej )
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum