Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomidory.
Autor Wiadomość
Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 3 Październik 2021, 08:04   

Ja pomidory hoduję dokładnie od 23 lat i nigdy nie miałem zarazy a we foli ,każdego roku mam też ogórki ,które właściwie nie powinny być tyle,że gdy tylko widzę pierwsze oznaki żółknięcia ogórków od razu je wyrywam i nie ważne jest ,że jest ich jeszcze sporo. Na ogół jest to początek sierpnia lub połowa. A ogórki we folii już do jedzenia mam na początku czerwca więc przez 2 miesiące sporo ich jest.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 3 Październik 2021, 16:54   

Albo kartofliska w pobliżu są porządnie pryskane, albo w pobliżu nie ma ich wcale.
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Wysłany: 3 Październik 2021, 19:17   

zgryźliwy tetryk napisał/a:
Albo kartofliska w pobliżu są porządnie pryskane, albo w pobliżu nie ma ich wcale.

Ziemniaki mam od jakiś 6/7 lat i właśnie w tym roku wyjątkowo były daleko od pomidorów ale wcześniejszych latach nawet przy samej folii i naprawdę nie miałem żadnych chorób jedynie codziennie sprawdzam czy są stonki. A co do pryskania to wiesz ,że jestem całkowicie przeciwnikiem oprysku w ogrodzie czy w sadzie no ,może po za kwiatami.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 3 Październik 2021, 20:07   

My w tym roku nie pryskaliśmy pomidorów przeciw zarazie (środki grzybobójcze) i zaraza je zniszczyła. Ale pojawiła się w pełni owocowania, więc wobec niemożności zachowania karencji wybraliśmy mniejsze zło, czyli wyrwanie wszystkich. Ale i tak przez spory czas mieliśmy ich aż za dużo.
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Wysłany: 11 Listopad 2023, 20:40   

Już 11 listopada a jeszcze w szklarni sporo pomidorków tylko szkoda ,że u mnie prawie słońca nie ma bo słabo czerwienią ale 2 razy w tygodniu po kilkanaście dojrzałych pomidorków mam. Akurat zdjęcie dzisiaj zrobiłem przed południem a rano miałem zerwane dojrzałe pomidorki .

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 17 Grudzień 2023, 13:39   

Ja niestety nie mam za dobrych warunków do upraw pomidorów- mam ogródek taki typowo komunalny i skromny jak to w domu typu bliźniak bywa. ;-) Ale jak rok temu jechałem z kolegą na rowerze na działkę do jego babci (między Słomnikami a Proszowicami, na początku września 2022), to nazrywaliśmy się trochę tych "warzywoowoców". ;-) :jupi:

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 26 Lipiec 2024, 20:25   

Od kilku dni jemy swoje własne pomidory.

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Wysłany: 26 Lipiec 2024, 21:55   

Ja w tym roku miałem późno bo pierwszego pomidora zjadłem dokładnie 1 lipca ale ze szklarni. A na zewnątrz widziałem kilka lekko czerwone ale do zerwania pewnie jeszcze ze 2/3 dni . Te w szklarni pomidory to teraz zrywam po kilka kg.dziennie teraz jest ten okres kiedy jest ich więcej. Bywało kiedyś jak zerwałem jednego dnia 5 wiaderek 10-litrowych jednego dnia .

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 27 Lipiec 2024, 13:25   

My uprawiamy wyłącznie gruntowe.

Odpowiedz do tematu