Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Wszystkich Świętych 2008
Autor Wiadomość
Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 27 Maj 2020, 22:38   

kmroz napisał/a:
Rodzina zajmująca się ogrodnictwem, sadownictwem, to wiesz...

Kiedyś w 2016 roku się klocilem z nimi, że luty 2016 był dużo zimniejszy od 2014 :lol: I to oni mieli rację, a ja musiałem zmądrzeć, by to zrozumieć.

Kiedyś też się o nie kłóciłeś z FKP, ale teraz się rolę zamieniły i ty masz takie samo zdanie jak FKP w 2017, a on broni twojego z tamtego czasu xD

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 27 Maj 2020, 22:39   

Ja spotkałem się kiedyś z opinią, że ubiegłoroczne lato było chłodnawe :mrgreen: Chociaż to mnie jakoś bardzo nie dziwi, zwłascza że ta osoba akurat nad morzem była na openerze, a na przełomie sierpnia/września była w Hiszpanii :lol:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 27 Maj 2020, 22:39   

W Nowym Sączu 1 listopada 2008 roku był naprawdę ekstremalnie ciepły. Średnia dobowa 13,7 to już blisko obecnego rekordu. Maksymalnie notowano 16,4 stopnia - to może nie jest żadne szaleństwo, ale zmienia postać rzeczy jak weźmiemy pod uwagę dwie ponadnormatywnie ciepłe noce (szczególnie ta pierwsza z TMin 11,5, bo druga jednak się ochłodziła do 6 stopni jak koło północy halniaczek ucichł). Słońce pojawiło się wieczorem, który był cieplutki. Pamiętam, że niebo było wówczas wyjątkowo czyste, pogodne, wolne od jakichkolwiek zanieczyszczeń. Pamiętam że ciepłe były też kolejne dni - jak się okazuje, wyjątkowo ciepłe, ale jakoś mnie w tym wieku nie poruszyły ;)
A jeśli chodzi o rekordy, to najwyższą temperaturą zanotowaną u mnie we Wszystkich Świętych było 20,9 stopnia z 2018 roku, jednak był to rekord nieznaczny. 20,6 było 1 listopada 1994 roku, w dodatku po cieplejszej nocy, za sprawą czego średnia dobowa okazała się wtedy wyższa. Wygląda mi to na złoty dzień: https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1994-11-01&rodzaj=te&imgwid=349200660&dni=1&ord=desc

A 1 listopada 2018 kojarzy mi się z miętowym awatarem 😘

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 27 Maj 2020, 22:43   

jorguś napisał/a:
Ja spotkałem się kiedyś z opinią, że ubiegłoroczne lato było chłodnawe :mrgreen: Chociaż to mnie jakoś bardzo nie dziwi, zwłascza że ta osoba akurat nad morzem była na openerze, a na przełomie sierpnia/września była w Hiszpanii :lol:

Ja słyszalem wiele takich opinii, nawet że było strasznie zimne głównie od osób, które uważają, że czerwiec to jeszcze wiosna (a ubiegłoroczny był wprost jej kwintesencja xDDDDD). Lipiec 2019 był ponoć straszną piz*awica, gdy mieszkania zamiast rozgrzewać się do czerwoności, zamarzały do niebieskości, a sierpień nie lepszy i "ładny koniec" go uratował. No a wrzesień był nieletni więc no xD

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 27 Maj 2020, 22:48   

Mnie zawsze śmieszyło jak jesienią 2017 roku ludzie w moim otoczeniu mówili, że ten rok jest taki jakiś zimny i że prawdziwego lata były dwa tygodnie w sierpniu 🤣🤣🤣 Oj, jeśli chłodne lato jest możliwe, to dałoby niektórym popalić. A właściwie - pomrozić.

Jeśli chodzi o rok 2018, to mój kuzyn najbardziej wspomina z niego wrzesień. Nie kwiecień, nie maj, nie sierpień - tylko jaki wrzesień był cudowny i zniewalający, ciepły jak drugie lato :D

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 27 Maj 2020, 22:49   

Ogólnie jak tak posłuchać to u mnie ostatnio są bez przerwy zimne lata xD. W 2018 słuchałem, jakie to cudowne lato, a poprzednie 3 to kostnica. Za to sporo osób wspomina u nas lato 2014 jako gorące (nie tylko mi ten lipiec tak mocno wszedł xD) i jeszcze lato 2013, ale nie tyle jako gorące, ale bardzo ładne :-) (chyba jedyna opinia z jaką się zgadzam xD)

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 27 Maj 2020, 22:56   

Ja pamiętam demotywatory/komixxy z 2010 roku jak niektórzy zachwycali się upalnym latem nad Bałtykiem i sugerowali, żeby w delcie Wisły zbudować piramidy jak w delcie Nilu :D Pamiętam wypowiedź jakiejś plażowiczki na Polsacie, żeby wprowadzić nad Bałtykiem all-inclusive jak w Hiszpanii czy na Bałkanach, bo mamy lato tak gorące jak tam :) Widać, że nie tylko 2018 rok sprawił, że niektórzy uznali, że klimat zmienia się w dzień/tydzień ;)
Kto pojechał nad Bałtyk w lipcu rok później, mógł czuć się rozczarowany.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 27 Maj 2020, 23:02   

Ale wakacje 2019 to były jednymi z gorszych, nawet nie wiem czy nie gorsze od 2013.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 27 Maj 2020, 23:05   

FKP napisał/a:
Ale wakacje 2019 to były jednymi z gorszych, nawet nie wiem czy nie gorsze od 2013.

A które ostatnio nie były jednymi z gorszych poza 2018 wg. Ciebie :lol:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 27 Maj 2020, 23:06   

Jacob, Np. 2010 cudowne ❤

Odpowiedz do tematu