Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Łyżwiarstwo figurowe
Autor Wiadomość
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Sierpień 2020, 11:16   

Jejciu, dla mnie to sam kunszt, by się tak unieść w powietrzu (lub wykonując różne piruety) i lądując nie wyglebić się. ;-) Głupio mi się do tego przyznawać, ale jeżdżąc na łyżwach zawsze trzymałem się bandy- nie wspominam tej dyscypliny za wesoło. :-( Pewnie wydam się głupi, ale dla mnie to bardziej niebezpieczne niż rolki (na które też czuję się za duży). :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Magia 
Poziom najwyższy

Hobby: Sport
Pomogła: 96 razy
Wysłany: 9 Luty 2022, 18:25   

Ekaterina Gordeeva i Sergei Grinkov to jedna z najlepszych i najbardziej precyzyjnych par na świecie. Niestety rewelacyjną karierę przerwała nagła śmierć Siergieja.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 9 Luty 2022, 20:14   

Magia napisał/a:
Ekaterina Gordeeva i Sergei Grinkov to jedna z najlepszych i najbardziej precyzyjnych par na świecie. Niestety rewelacyjną karierę przerwała nagła śmierć Siergieja.

Asieńko, dlaczego ulegasz niezrozumiałej i idiotycznej modzie na pisanie w angielskiej transkrypcji fonetycznej nazwisk w oryginale pisanych "grażdanką" (np. rosyjskich). :?: Czy nie naturalniej jest napisać po polsku Jekatierina Gordiejewa i Siergiej Grinkow :?: . Do pewnego stopnia usprawiedliwia Cię to, że w zdaniu o śmierci zawodnika jego imię napisałaś zgodnie z prawidłami polskiej pisowni: SIERGIEJ :!:
P.S. Zobacz, taki niemiecki, ale polskojęzyczny portal internetowy INTERIA potrafi takie nazwiska pisać poprawnie w polskiej transkrypcji fonetycznej. :ok: https://sport.interia.pl/raporty/raport-pekin-2022/aktualnosci/news-pekin-2022-media-spekuluja-na-temat-opoznienia-ceremonii-w-t,nId,5823067
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

Magia 
Poziom najwyższy

Wysłany: 14 Luty 2022, 17:36   

zgryźliwy tetryk napisał/a:
Asieńko, dlaczego ulegasz niezrozumiałej i idiotycznej modzie na pisanie w angielskiej transkrypcji fonetycznej nazwisk w oryginale pisanych "grażdanką"

Tłumaczy mnie to, że nie uczyłam sie rosyjskiego.. :mrgreen: i jak Ci chyba umknęło film jest podpisany właśnie w ten sposób. :-P

Magia 
Poziom najwyższy

Wysłany: 14 Luty 2022, 17:37   

Pech polskiej pary..

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 14 Luty 2022, 19:48   

Magia napisał/a:
Asieńko, dlaczego ulegasz niezrozumiałej i idiotycznej modzie na pisanie w angielskiej transkrypcji fonetycznej nazwisk w oryginale pisanych "grażdanką"

Tłumaczy mnie to, że nie uczyłam sie rosyjskiego.. :mrgreen: i jak Ci chyba umknęło film jest podpisany właśnie w ten sposób. :-P

Film jest tak podpisany, ale gdy czytasz, to wyraźnie słyszysz brzmienie i wiesz jak to napisać alfabetem polskim. Zresztą zaraz potem poprawiłaś jego imię i to Ci się chwali :-D
Magia napisał/a:
Niestety rewelacyjną karierę przerwała nagła śmierć Siergieja.

P.S. :rotfl:
Zgadnij co to za politycy (radzieccy):
Khrushchev
Gorbachev
Co to za muzycy i pisarze (rosyjscy):
Tchaikovsky
Khachaturian
Pushkin
Tolstoy
Po tej zagadce już wiesz o co mi chodziło :-D
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

Magia 
Poziom najwyższy

Wysłany: 15 Luty 2022, 17:30   

Po tej zagadce już wiesz o co mi chodziło :-D

;-)

Oglądając zmagania sportowców zastanawiam się czy rywalizacje sportowe chyla się do upadku. Kobiety w ciele facetów rywalizują z filigranowymi dziewczynami, 2 milimetrowa różnica w szerokości buta doprowadza do dyskwalifikacji, a kombinezon zwisający w kroku uznaje się za prawidłowy. A na koniec wisienka na torcie. Rosjankę łyżwiarkę Walijewę przyłapano na stosowaniu niedozwolonych środków i pomimo tego Trybunał Arbitrażowy wydał pozwolenie na jej dalszy start. Dziwi to tym bardziej, ze wszystko rozgrywa sie o medalowe pozycje. Lapidarnie wyjaśniono, że na decyzję wpłynęły nadzwyczajne okoliczności. Żenujące..
Moim zdaniem jest to bardzo wyraźny sygnał, że zaczyna się ciche przyzwolenie na doping.

https://www.youtube.com/watch?v=CTaB708hlIQ

Cytat:
Rosjankę łyżwiarkę Walijewę przyłapano na stosowaniu niedozwolonych środków i pomimo tego Trybunał Arbitrażowy wydał pozwolenie na jej dalszy start. Dziwi to tym bardziej, ze wszystko rozgrywa sie o medalowe pozycje. Lapidarnie wyjaśniono, że na decyzję wpłynęły nadzwyczajne okoliczności. Żenujące.

Nie wiem na ile dopasowano decyzje sędziowskie do okoliczności, ponieważ trwały spekulacje, że jak Walijewa zajmie jedno z 3 pierwszych miejsc medal zostanie jej odebrany. Nie rozumiem w jakim celu stawia się zawodniczkę w takim położeniu. To zwyczajne znęcanie się, tym bardziej że wykonała swój program rewelacyjnie. Sprawa powinna być klarowna jest winna to natychmiastowa dyskwalifikacja, a skoro są jakieś podejrzenia w stosunku do lekarza zawodniczki to należy o tym głośno mówić. Tym bardziej, że zatrudniono lekarza, który wcześniej był odpowiedzialny za doping wioślarzy.
Z ludzkiego punktu widzenia to szkoda tak młodej dziewczyny, którą psychicznie wykończono, a zapowiadała się świetnie.

Wraz z prośbą przywróciłem Twój post, bo przez przypadek usunęłaś połowę wpisu :-) /admin
Ostatnio zmieniony przez LukeDiRT 17 Luty 2022, 17:16, w całości zmieniany 3 razy  

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 15 Luty 2022, 22:12   

Muszę jeszcze dodać, że te filmiki na YT pochodzą z EUROSPORTU i dlatego rosyjskie nazwiska pisane są tam w angielskiej transkrypcji fonetycznej. Ale my żyjemy w Polsce i nie musimy "małpować" ichniej pisowni. Tak jak nie "małpują" tego Chińczycy i w swojej prasie jakoś zapisują to swoimi "krzaczkami". ;-) Rosjanie także nazwiska Niemców, Polaków, Anglików etc. zapisują swoją "grażdanką".
Na przykład:

Magia napisał/a:
Moim zdaniem jest to bardzo wyraźny sygnał, że zaczyna się ciche przyzwolenie na doping.

Tak samo jak w swoim czasie zezwolono na zawodowstwo na olimpiadach, które w zamyśle ich twórcy barona Pierre'a de Coubertin'a miały być świętami sportu amatorskiego. On sport zawodowy uważał za patologię, za cyrk, za "neo-gladiatorstwo".

Magia 
Poziom najwyższy

Wysłany: 19 Luty 2022, 21:46   

Aleksandra Trusowa pojechała rewelacyjnie i jako jedyna w historii wykonała pięć poczwórnych skoków. Jednak zdobyła srebrny medal. Dziewczyna nie kryła zdenerwowania, a wręcz wpadła w furię i nie chciała odebrać medalu. Zdenerwowana krzyczała już nigdy w życiu nie wejdę na lód! Nienawidzę tego sportu, nienawidzę go!

Po aferach ze skoczkami to jest kolejny dowód na to, że w sporcie olimpijskim dzieje się coś złego. 8-)

No i pokazała im na koniec gest Trusowej.. :mrgreen:

Magia 
Poziom najwyższy

Wysłany: 19 Luty 2022, 22:03   

Na Igrzyskach w Pekinie pierwsze miejsce zajęła Rosjanka Anna Szczerbakowa,
drugie również Rosjanka Aleksandra Trusowa, a trzecie Japonka Kaori Sakamoto.

Odpowiedz do tematu