Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16298 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 29 Marzec 2024, 04:03
O Panie, co za skarb mi się udało odnaleźć. Szkoda tylko że jak się chce sprawdzić dokładne informacje, to wyłącznie za pobraniem plików, które trochę pamięci zajmują: podejrzewam nieśmiało, że na jedną zakładkę zejdzie z 0.5-1 GB... Sprawdzałem przynajmniej, że tyle wyszło na dane o pokrywce.
Niestety dane są bardzo ograniczone terytorialnie: tak naprawdę szczególnie warte przejrzenia (pod względem wielkości kolekcji) są Polska, Niemcy, a także Holandia, Dania, Norwegia i Szwecja- podejrzewam nieśmiało, że autorzy pochodzą z krajów skandynawskich.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16298 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Kwiecień 2024, 17:40
Jednak na CHMI znalazłem fajną funkcję, która jest niejako rozszerzeniem danych dostępnych na stronie in.pocasi.cz Szkoda tylko że dane również trzeba pobierać (pliki są otwierane w arkuszu kalkulacyjnym, a na ecad z kolei są w notatniku), a nie można mieć ich do wglądu na tej samej stronie... Na szczęście informacje z jednej stacji nie "ważą" tak dużo: kilkaset KB-kilka MB maks. jakby się chciało mieć komplet (a jak tam jest 14 krajów, z czego jeden obejmujący ściśle posterunki na terenie stolicy, w uśrednieniu po ok. 50-100 stacji przynajmniej, to tam pewnie zbierze się plus minus 1000-1500 posterunków).
Wysłany: 13 Wrzesień 2024, 22:53
No ta strona jest przejebista- nie spodziewałem się, że mogą pojawić się dokładne analizy sprzed I wojny światowej np. na terenie Królestwa Bawarskiego (tj. dzisiejszej Bawarii, niegdyś "połączonej" [w kwestii umownej, bo na mapie przerwa jak funkcjonowała, tak funkcjonuje obecnie] z częścią dzisiejszego landu Nadrenia-Palatynat).
Ciekawa strona jest również ta: taka trochę ichnia Twoja Pogoda, ewentualnie (już niestety nieaktywne) fora Łowców Burz i Meteomodelu u nas (jak wiadomo Meteomodel ma aktywny blog, jednak już nie forum od przynajmniej 2-3 lat), jeśli chodzi o podsumowania.
Wysłany: 10 Październik 2024, 18:58
Ze stroną histklim dzieją się dziwne rzeczy... Kilka dni temu, jak wszedłem na stronę, stała się operatywna i można było informacje przeglądać, dzisiaj z kolei znowu występuje problem z wczytaniem danych..
Na domiar złego dodano w międzyczasie jakieś 2 nowe stacje (z czego jedną z nich jest Tylicz!), a ja nie zdążyłem sobie pobrać plików z nich... Nie mam pojęcia, kiedy z powrotem witryna stanie się "aktywna"- niezły frajer ze mnie...
Ale w ramach pocieszenia odkryłem fajne bonusy: z Austrii, ze Słowenii (a właściwie dokumenty roczników pogodowych z krajów danej Jugosławii, więc występują również stacje z nich innych państw- m. in. Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Serbia itp. itd.) i z Niemiec (interaktywna mapa DWD z różnymi cennymi sekcjami, jak np. miesięczna suma dobowej pokrywy śnieżnej- dane na wolniejszych komputerach mogą gorzej się wczytywać, ale w porównaniu do baz ecad czy mtwetter.de strona wygląda na jeszcze porządniejszą).
Wysłany: 11 Październik 2024, 22:34
Dobra, trafiłem na gorszy moment, w drugiej połowie dnia baza danych już z powrotem zadziałała.
Pobrałem pliki z najnowszych 3 posterunków, tj. Cieszyn-Boberek (ŚL), Tylicz (MP)- niedaleko Krynicy-Zdrój, Zazadnia (MP)- polana położona dosyć blisko Zakopanego, kilkanaście km na wschód.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Wysłany: 18 Listopad 2024, 21:21
W sumie jeszcze można rzucić okiem na ten adres, jak się chce uzyskać wgląd do wykresów z bazy danych europejskich posterunków. Niestety jednak wiele stacji nie jest uwzględnianych, zwłaszcza polskich (w porównaniu do bazy ECAD).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum