Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16344 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 30 Listopad 2022, 22:33
Modele GFS i ECMWF widzą konkretny wjazd zimy koło 10.12.- przy czym model GFS jakieś 5 dni później (koło 15.12.) przedstawia odwilż i roztopy- szykuje się konkretny dynamizm. Zwłaszcza, że często koło 15.12. lubiło się na krótko ocieplić- przykłady dobre niedawne to m. in. 2012, 2013 (ale tu po epizodzie orkanowym w okresie Mikołajek cały czas było sucho), 2019 (tu może nie tak krótko i tu był w sumie termiczny hardkor, norma miesięczna padła przez zleję kończącą okres większego ciepła), 2020 (poniekąd, chociaż raczej ciągle utrzymywał się ciąg przez 0 C w skali dobowej [nie licząc idealnie ciepłego okresu Barbórka-Mikołajki] , nieznacznie średnie wzrosły), 2021.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 30 Listopad 2022, 22:41, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Listopad 2022, 22:55
Yr.no pokazuje nieaktualną już odsłonę, wiec mam go w rzyci A strefówka aż tak łatwo nie odpali xd Obstawiam, że dopiero w okoliy Świąt ruszy i to na wiele długich tygodni
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Listopad 2022, 23:48
Ale nie będzie to aż takie nagłe jakbyś chciał, wiem przypadek z lutego 2021 trochę uczy, ale tam jednak tam warto zwrócić uwagę, że już tego 12.02 słabł wyż na Atlantyku, podobnie w grudniu 2021. Tutaj myślę musi minąć co najmniej 14 dni od momentu pojawienia się tego scenariusza w jakichkolwiek prognozach. Także do połowy grudnia Atlantyk kaput, a co dalej to zobaczymy, myślę jednak, że ruszy dopiero w okolicach Świąt
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16344 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Grudzień 2022, 01:23
Mam takie wrażenie, że koniec grudnia nie będzie odbiegał od reszty (mimo że największe zimnice przewiduje się w prognozie miesięcznej na sam środek). Jak anomalia tygodniowa w ostatnim tygodniu ma wynieść -1 C/-2 C względem norm, to raczej strefa nie poszalałaby do końca tego roku- w najcieplejszym razie całodobowe +2 C/+3 C może w pojedyncze dni się trafią, przeczuwam, że będzie analog dni 25-27.11. pod kątem anomalii (w przełożeniu na standardy nic poważniejszego niż lekka odwilż).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum