Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16240 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 28 Wrzesień 2023, 16:03
Janekl napisał/a:
Ostatnio oglądałem stare zdjęcia takie po wojnie. To zdjęcia dziadków i rodziców i zauważyłem ,że drzewa kiedyś częściej były zielone przed majówką niż w obecnych czasach. Jaka więc to zmiana klimatu jeżeli to jest zimniej. Choć obecnie robi się dużo więcej zdjęć to przed majówką aby drzewa były zielone to mam tylko zdjęcia z dwóch lat od 1990 roku ostatnie w 2018 roku.
Z moich młodszych lat pamiętam, że imprezy i festyny z okazji święta 1 maja odbywały się w parkach pełnych zieleni liści na drzewach i młodej trawy, a także wiosennych kwiatów , przeważnie tulipanów i bratków na klombach.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6957 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 28 Wrzesień 2023, 17:05
Ja nie jestem pewny czy kiedyś te termometry były dobre no i oczywiście czy rzetelnie oni to zapisywali bo mam przykład stacji ,która do 1980 roku była 3 km od mojego domu i jestem pewien ,że ten gość źle notował. Nie wiadomo czy dobrze te termometry były kalibrowane i czy w ogóle je kalibrowali a nie na niby bo w czasach komunistycznych jest wszystko możliwe.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Październik 2023, 11:00
Zaznaczyłem pierwszą opcję, bo właściwie bardzo marzy mi się niezwykle ciepły i zarazem wilgotny przełom marca-kwietnia, tak by ewentualne ochłodzenia w kwietniu później przebiegały "na sucho". Ale rzeczywistość z ostatnich lat sprawia, że na widok podobnych efektów "trzeba uzbroić się w cierpliwość" i czekać ok. miesiąc dłużej- na chwilę obecną to wydaje mi się taki stan około majówki lub nieznacznie później (jeszcze przed Zimną Zośką).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6957 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 5 Kwiecień 2024, 07:48
W Trójmieście Prawie takie są a to dopiero 5 kwiecień ale u mnie jeszcze im sporo brakuje choć teraz ma być ciepło przez 3 dni troszkę ponad 20 stopni więc wszystko możliwe.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 5 Kwiecień 2024, 10:32
Po tym czego Pomorze Gdańskie niestety doświadczyło (a także Warmia i Mazury, Podlasie oraz Suwalszczyzna) nie wiem czy chciałbym przekroczeń +20 C, zwłaszcza w tym samym miesiącu...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 5 Kwiecień 2024, 13:26
Bartek617 napisał/a:
Po tym czego Pomorze Gdańskie niestety doświadczyło (a także Warmia i Mazury, Podlasie oraz Suwalszczyzna) nie wiem czy chciałbym przekroczeń +20 C, zwłaszcza w tym samym miesiącu...
Bartek ale czego my się doświadczyliśmy ?.
Przecież w miesiącach wiosennych takie skoki temperatur mamy zawsze. Jednego dnia w dzień koło zera a drugiego +20 stopni i wice versa to normalne.
Wysłany: 5 Kwiecień 2024, 14:54
Mając na myśli skoki mogłaby być większa rozpiętość dobowych temp., jak to było np. w wydaniu kwietnia 2020 (+20 C/0 C lub +15 C/-5 C, bezchmurne niebo- lato w dzień, zima w nocy). Ale zmienności z dnia na dzień (że to w ciągu dnia występują takie duże różnice)- nie, to mi się już za bardzo nie podoba... Wolałbym konsekwentnie cały czas po +10 C, +15 C. maks. Szkoda, że to rzeczywiście jest niezbyt częsta sytuacja.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 5 Kwiecień 2024, 15:13, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 5 Kwiecień 2024, 15:01
Czasami w ciągu kilku godzin temperatura potrafi z wartości lekko ujemnych do ponad 20 stopni na plusie. Najczęściej to występuje w maju choć w kwietniu czy w czerwcu również.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum