Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16307 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 19 Październik 2020, 19:28
FKP napisał/a:
Bartek617, Że co, ma być ciepło
Fanie, gwarantuję Ci, że gdyby w listopadzie temp. regularnie wynosiłyby po koło +10 C, a noce po ok. +5 C (wiem, rozkład byłby na dłuższą metę monotonny i "nudny", ale to też niemożliwy scenariusz- noce dają czasem w kość), to miesiąc wypadłby naprawdę bardzo ciepły (6-7 C mogłoby wyjść). Najniższe temp. będące wyższe od tavg (u mnie to 3-4 C powyżej 0 C) cały czas to jednak jest niezwykłe wyzwanie. Poza tym zbliżamy się do zimy, pory roku, w której ciepło w dużej mierze jest wyrabiane przez "paskudną" pogodę, o małych amplitudach temp. Dzień ze słoneczną pogodą, +15 C/+20 C maks. i 0 C min. zaczyna powoli mieć mniejszą średnią dobową niż dzień z pochmurną i deszczową aurą z +10 C maks. i +5 C min. Do czego zmierzam? Sukces średnich dobowych w porze zimowej zależy w dużej mierze od pochmurnego nieba i wysokich tmin., bo przy rozpogodzeniach i przejaśnieniach nocami zdarzają się poważniejsze przymrozki i mrozy, a za dnia przy operacji słońca temp. też ładnie potrafi rosnąć, ale średnie wychodzą niemrawe (z uwagi na prymat nocą nad dniem). Dobrym przykładem jest okres w lutym 2019, który wciąż lubię, ale w połowie miesiąca była taka sytuacja: nocami -2 C/-3 C, za dnia 14-15/16 C, a średnia i tak wyszła mniejsza niż +5 C.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 19 Październik 2020, 19:41, w całości zmieniany 4 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum