Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Kwiecień 2024, 12:36
W 2019 u mnie dużo deszczu spadło, co prawda głównie pod sam koniec miesiąca, a przez większość czasu rzeczywiście okolice były suche, ale za sprawą tej fali tamten kwiecień skończył się prawie 2 razy większą sumą opadów względem norm.
W 2020 r. pojawiły się przynajmniej u mnie rzeczywiście zaledwie 2 dni z opadem (jeśli krupa w okolicach 15.04. się liczy, to 3- ale suma opadów była wówczas śladowa, tzn. mniejsza niż 0.1 mm). Za to średnie dobowe temp. wychodziły z reguły wiosenne (między 5-15 C): nawet jak w ciągu dnia temp. wymykały się spod kontroli , to chłodne noce nadchodziły z odsieczą.
O Boże co się dzieje w Szwecji, zwłaszcza na północ od miast Sztokholm i Ostersund. Na północy Europy chociaż suszy nie będzie...
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 26 Kwiecień 2024, 12:59
Bartek617, a w kwietniu 2019 i 2020 nie potrzebowały? Weź się zlituj. Póki co rolnicy czekają na kilkudniowy suchy okres by ruszyć z pracami. Jeśli po 2.05 nie pojawią się opady, to i ja zacznę się martwić, ale póki co jest tak kurewsko mokro, że nawet największe żabki jak ja nie mają nic przeciwko kilku dniom bez opadu xd
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 26 Kwiecień 2024, 13:13
Zgadza się, nawet u mnie, najsuchszym miejscu Europy nie ma nawet śladu posuchy. Jednak wiem, jak szybko może się to odwrócić i lepiej, by zaraz po Majówce wróciły opady xd
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Kwiecień 2024, 13:13
Jakby temp. były o ok. 5-10 C niższe, obawy o brak opadów by nie występowały. A teraz niestety widnieje przed nami perspektywa wysychania ziemi na wiór...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Wysłany: 15 Maj 2024, 16:52
Stało się to, czego się obawiałem... Ruszyła machina wysokich temp. i prawdziwe opady odeszły w praktycznie całkowite zapomnienie. Opady przelotne w porze ciepłej traktuję podobnie jak konwekcyjne opady śniegu: przeważnie nic konkretnego z tego nie może wyniknąć.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum