Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 12 Listopad 2020, 15:08
Spójrz w prognozy piękne te, dostrzeż moją do śniegu tęsknotę
Już nie chowaj pragnień w cień, popatrz zima tu zmierza z powrotem
Spójrz w prognozy piękne te, niech zapłoną w nich gwiazdki nadziei
Wiem, że gdzieś na serca dnie, czekasz grudnia, więc niechaj się spełni...
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16305 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 12 Listopad 2020, 22:00
Przepraszam, jeśli ja podcinam skrzydła osobom, które chciałyby, by koniec roku ukazał zimowe oblicze, ale w grudzień ja nie pokładam za dużo nadziei (mam znacznie mniejszą wiedzę niż Wy i też wyrocznią nie jestem, więc może coś zaskoczy). Wiem, że przeciętny grudzień zawiera w sobie jakieś niegroźne epizody zimowe i za ich obecnością jestem. Przywykłem jednak do sytuacji sprzed ostatnich l., że zima jest flegmatyczna (późno przychodzi- tak bardziej widoczna jest po Nowym Roku, przeważnie do tego czasu są epizody/akcenty) i na ogół nie daje się szczególnie we znaki, ale lubi niekiedy w newralgicznych momentach zadziwiać. Dlatego na pewno jestem za tym, by kilka-kilkanaście cm leżało ciągiem w styczniu i w pierwszych dniach lutego (wystarczy 1 dekada, w 2 i 3 mogą być już pierwsze poważniejsze okresy ciepła), by ewentualne ostatnie opady śniegu w marcu nie były zaskoczeniem, jak dla niektórych z zachodu Polski rok temu (tutaj biały puch lecący z nieba to jeszcze norma, jednak ważne by było, by w ostatnie dni marca byłoby ciepło, a w kwietniu i w maju był brak jakiegokolwiek zagrożenia związanego z pojawieniem się białego nalotu).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 12 Listopad 2020, 22:24
Ja też staram się hamować swoje własne zapędy i nie pozwalać swoim nadziejom i preferencjom żeby rządziły rozsądkiem, ale kiedy od tylu lat poza małymi incydentami nie było prawdziwej zimy w grudniu, a Święta odwiecznie kojarzone ze śniegiem przypominają na ogół listopad albo marzec, zaś ostatnia zima okazała się wręcz kuriozalnie ciepła, można naprawdę zatęsknić za prawdziwą zimową pogodą. Nie dopiszą Święta, znowu będą ciepłe, pomyślimy "może za rok". Rok to tyle czasu, a myśleliśmy tak już nieraz. I za rok znowu powtórka z rozrywki i tak dalej? Śnieg w marcu, kwietniu czy nawet maju, nadal potrafi padać, zaś ten okres zimy, na którym wielu osobom zależy, ciągle zawodzi. I jeszcze te prognozy, standardowo pokazują ciepłe zimy... Chciałbym, żeby się myliły i Polska w końcu dostała coś normalnego od tej pogody. Chociaż miesiąc, półtora miesiąca ze śniegiem i choćby lekkim mrozikiem, to nie takie wygórowane oczekiwania. No i chętnie powitałbym choć namiastkę zimy w listopadzie, bo jak teraz zbliżamy się już do zimy, a w prognozach nadal widać albo ciepło albo zgniliznę, to zaczynam się martwić. Zależy mi na tej zimie po Trzydziestolatce.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36422 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 13 Listopad 2020, 00:00
I przynajmniej w naszym regionie kojarzenie Świąt ze śniegiem to mit - na ostatnie 70 lat śniegu więcej niż na okres świąteczny 24-26.12.2018 (1-2cm przez jakieś 18 godzin) było może w 1/3 przypadków.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum