Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Październik 2020
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 31 Marzec 2021, 22:10   

Bardzo ciekawy ciepły październik, który - choć nie był wolny od wad - zaskarbił sobie moją sympatię. Okazał się pierwszym od września 2010 roku miesiącem rekordowo wilgotnym, a choć opady nie zawsze wiązał z ciepłą dynamiką, działo się w nim sporo.
Na początku października dokończyliśmy ostatnią wrześniową pluchę, po czym 2 października zainaugurowany został dziewięciodniowy okres bardzo ciepłej i dynamicznej pogody. Słońca nie brakowało, ale inaczej niż w poprzednim roku. Cieplejsze noce, większe zachmurzenie (w 2019 to praktycznie w ogóle go nie było) i trochę wiatru z opadami zmieniło wiele. 3 października całodobowe ciepło zapracowało na aż 18,3 stopnia średniej dobowej, jednak szczytem ciepła stała się kolejna (wcale nie tak wietrzna) noc. 20 stopni jeszcze po 1 w nocy w październiku nie zdarza się często. Absolutnie urzekł mnie dynamiczny, cieplutki 5 października z 22 stopniami i dwoma popołudniowymi grzmotami, ale i 7 października z 15 mm opadu bardzo miło wpisał się w tę dekadę. Dopiero 9 października temperatura po raz pierwszy w tym miesiącu spadła o poranku poniżej 5 stopni, ale jeszcze w sobotę 10-go można było pocieszyć się 20 stopniami ciepła i sporymi ilościami Słońca, a także chmur. Zachmurzyło się wieczorem i tak rozpoczął się chyba najbardziej ulewny październikowy tydzień w historii. Zasadnym było zbudowanie arki, bowiem 37,7 mm, które spadły 12 października, to nie tylko największy opad w całym 2020 roku, ale też największy w październiku kiedykolwiek. Podczas tego tygodnia spadło łącznie aż 91,9 mm deszczu. Szkoda tylko, że przy bardzo niskich, jednocyfrowych temperaturach, ale cóż, przy takim laniu to i z wyższych nie byłoby wiele pożytku.
Od 20 października zrobiło się już bardziej sucho i częściej słonecznie, lecz za sprawą dużej ilości wilgoci i braku przymrozków, jesień była słabo zauważalna. Dominowała zieleń i pojedyncze dni jak 22 października tego nie zmieniały ;) Stanowczo przeważały temperatury maksymalne powyżej 15 stopni i minimalne około 5-7. 24 i 25 października trochę pomżyło, ale największy opad na tym etapie miesiąca przytrafił się po południu 30 października i w nocy przed rozpoczęciem ostatniego dnia. Wtedy było już chłodno, maksymalnie 11,3 stopnia. Czuć było nadchodzącą późną jesień, lecz i bez tego dorobek ciepła robił wrażenie.
Tylko jeden październik (1989) miał absolutną temperaturę minimalną na poziomie wyższym niż w bezmroźnym październiku 2020, kiedy to najniższą wartością było 0,9 stopnia po ulewach 20 października. Był to miesiąc bardzo ciepłych nocy, ze średnią 7,1 wszedł bowiem do czołówki i okazał się najcieplejszy od 2000 roku. Przełożyło się to na średnią całego miesiąca - ta wyniosła 10,5. Niestety bardzo ciepły miesiąc nie pokonał październików 2018 i 2019, zawiniło zimno podczas ulew.
Te ulewy zapracowały na rekordowo wysoką sumę opadów. 133 mm, to o 8,2 mm więcej niż w dotychczas przodującym październiku 1974. Dało radę, chociaż częstotliwość nie robi jakiegoś szczególnego wrażenia.
Miesiąc oceniam jako najlepszy październik przynajmniej w XXI wieku. Pokazał, jak może wyglądać prawdziwe ciepło, bez przymrozków, pseudowysokich temperatur i długich okresów posuchy, nudnego (bo przydługiego) babiego lata. Zachowanie zieleni trawy i drzew wysokimi temperaturami oraz deszczem, poczytuję za jego dodatkowy atut. Było fajnie, niech ciepłe październiki w podobnej odsłonie nie mówią "do widzenia" ;) Tylko inaczej rozłożyć opady i temperatury w ich trakcie, a będzie świetnie.

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2020-10-31&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=31&ord=asc

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 31 Marzec 2021, 22:31   

Zieleń długo się trzymała m.in. dla tego, że maj nie pozwalał roślinności na pełnię wegetacji i flora próbowała sobie to odbić jesienią, opóźniając przygotowania do zimy jak najbardziej się da xdd

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 1 Czerwiec 2021, 23:00   

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 7 Czerwiec 2021, 11:45   

Tak jak w wielu miejscach zgubił opady w ostatniej dekadzie, ale pierwsza dekada wygląda naprawdę wybornie, no i na szczescie ta nieszczęsna plucha była tam dużo słabsza i dużo mniej wody się zmarnowało.

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2020-10-31&rodzaj=st&imgwid=352160330&dni=31&ord=asc

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 7 Czerwiec 2021, 12:55   

Chyba jednak wolę swój październik 2020 jak mam być szczery :lol:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 7 Czerwiec 2021, 12:57   

W III dekadzie to u mnie było Słońce :jupi:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 15 Lipiec 2021, 10:00   

Chyba mieli nawet lepszy niż u mnie

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2020-10-31&rodzaj=st&imgwid=352150300&dni=31&ord=asc

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 15 Lipiec 2021, 10:21   

3.10.2020 to było złoto, gdyż jeszcze o godz. 23:00 były 22 stopnie :-o :shock:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 16 Lipiec 2021, 14:10   

Październik 2020 w Szczecinie

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2020-10-31&rodzaj=st&imgwid=353140205&dni=31&ord=asc

Mimo smutnej pustki w kolumnie burz i niższej na papierku sumie opadów, bez wahania wymieniłbym z moim ;) Główną wadą (nie tylko w tym październiku, innych także) był brak naturalnego zachowania nocy przy lampie, ale taki to już region, stacja położona chyba mniej niż 10mnpm :lol:

Oprócz 1 i 3 dekady miło zaskakuje też... plucha z 14-18.10 - chociaż ciężko ją tak nazwać, bo za mocne opady to nie były. Słowo daję, byłem przekonany, że znośna termika wtedy to była tylko na wschodnich krańcach, a tu się okazuje, że i na NW :jupi:

Z czystym sercem mogę powiedzieć, że lepszego października u mnie na Mazowszu chyba w ogóle nie było, nawet mieli tam namiastkę prawdziwego wyżu w dniach 11-13.10 i 18-20.10 - gdyby stacja była położona wyżej, pewnie by walnęło mrozikiem :jupi:

Mocne 9/10 :ok:

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 16 Lipiec 2021, 15:08   

Woow, na prawdę mnie ta szczecińska połowa pazdka zaskoczyła. U mnie wtedy na prawdę było bardzo zimno i deszczowo, nie sądziłem że różnice sa tak wielkie :shock:

Odpowiedz do tematu